"Zahvalni Iranu što ne priznaje separatizam Prištine"

Iran i Srbija imaju veoma dobre političke odnose koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje, ocenio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

On je najavio da Memorandumom o razumevanju koji potpisao sa iranskim kolegom Mohamedom Džavad Zarifom definiše zajedničku volju za ponovnim pokretanjem političkih konsultacija.

Tim povodom, kako je rekao, očekuje da iranska delegacija dođe što pre pre u Beogradu.

Selaković je posebno je naglasio da Srbi neće zaboraviti da Islamska Republika Iran nije priznala i ne priznaje separatizam kosovskih Albanaca, i osvrćući se na sastanak sa ministrom Zarifom, je rekao da su razmenini informacije o iranskim razgovorima u Beču oko međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je potpisan sa Iranom i koji je Selaković podržao,kao i dijalogu Beograda sa Prištinom.

Selaković je pri tom zahvalio Iranu na trajnoj i principijelnoj kontinuiranoj podršci njegovoj zemlji.

Selaković je poručio da su Iran i Srbija dve prijateljske države koje imaju veoma dobre političke odnose i koje jedna drugoj daju međusobnu političku podršku međunarodnim forumima.

Na pitanje o zajedničkoj saradnji Irana i Srbije u borbi protiv KOVID 19, srpski ministar je naglasio da je sa predsednikom Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta i njegovim iranskim kolegom, razgovarao o mogućnosti komunikacije i prenosa iskustava sa srpskog instituta za vakcinaciju Torlak.

Komentarišući perspektivu odnosa dve države, Selaković je zaključio da su politički odnosi dve države na visokom nivou i da se ta tendencija mora preneti na ekonomsko polje.

Srpski ministar je ukazao u intervjuu sličnosti između Irana i Srbije i primetio da obe zemlje imaju ogroman broj suseda i da zbog toga treba da upravljaju spoljnom politikom na specifičan način.

Osvrnuo se i na sličnosti kultura Irana i Srbije i naglasio da u srpskom jeziku postoji više od hiljadu reči koje dolaze iz persijskog jezika i da većina Srba nije ni svesna te činjenice.

"Dakle, ovo je sličnost između dve zemlje i dve kulture koja se može koristiti kao dobra osnova za poboljšanje odnosa", ponovio je Selaković.

Selaković je istakao i da je iransko gostoprimstvo ostavilo na njega veliki utisak i da je to nešto što će dugo pamtiti, a posebno je istakao neke detalje kao trenutak kada je u centru Teherana primetio jednu veliku korpu sa uskršnjim jajima što mu je kao pravoslavnom hrišćaninu bilo veoma drago.

„Ova sličnost u našem duhovnom životu je takođe nešto što je značajno. Mislim da naše dve zemlje imaju međureligijski dijalog i veoma je važno da taj dijalog i ove veze održavamo“, ponovio je Selaković

On je za IRNU govorio i o odnosu Srbije u pogledu prihvatanja migranata sa Bliskog istoka i iz drugih delova sveta i naglasio da je njegova zemlja jedna od onih koje su se pokazale kao najbolje u tretmanu migranata, pošto odlično razume taj problem jer je tokom 90-ih bila zemlja sa najvećim procentom izbeglica koje su u njoj bile prihvaćene.

Povodom uloge Irana u zaštiti regiona, Selaković je rekao da pitanje Bliskog Istoka nije jednostavno i da se nada da će u Beču postići novi sporazum i da će ovi pregovori biti uspešni i istakao da je Srbija jedna od retkih zemlja koja ima zaista dobre prijateljske odnose sa skoro svim zemljama iz Persijskog zaliva

On je govorio i procesu pristupanju Srbije u članstvo EU i rekao je da je država posvećena evropskom putu i da sprovodi pristupni dijalog sa Evropskom unijom uz preuzimanje mnogo socijalnih i ekonomskih reformi u cilju da postanee država članica

„Činjenica koja razlikuje Srbiju od ostalih država regiona na tom putu je ta što smo mi jedina proglašena vojno neutralna zemlja, svi ostali manje-više žele da imaju članstvo u NATO-u, ali Srbija to ne želi. " izjavio je Selaković.

Komentarišući rezultate prošlogodišnjeg sastanka u Vašingtonu u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Selaković je rekao da su učinjeni veliki napori da se smanje napetosti u političkim odnosima sa Prištinom kroz unapređenje ekonomskih odnosa, ali da se na nesreću, u poslednjih nekoliko nedelja novo rukovodstvo iz Prištine ponaša na način da nije zainteresovano za primenu sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Rekao je i da Srbija nije srećna zbog činjenice da je, uz dugi niz godina dobrih odnosa sa Izraelom, ova država podržala separatizam kosovskih Albanaca i da to nije nešto što jedobro primljeno u Beogradu.

Selaković je u Teheran stigao u subotu, a tokom svog boravka u Iranu, sastao se sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom, predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i nekim drugim visokim iranskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu