Rusija odgovorila Češkoj: Apsurd; "Uzvraćamo istom merom"

Češka je objavila u nedelju da je obavestila saveznike u NATO-u i EU da sumnja u rusku umešanost u eksploziju skladišta municije 2014.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pročitajte još:

Češka odlučila: Proteruje

Rusko ministarstvo: "Prag je svestan šta sledi"

O tome će se raspravljati na sastanku ministara inostranih poslova EU-a u ponedeljak.

Srednjoevropska zemlja proterala je 18 službenika ambasade Rusije u Pragu u subotu zbog tog pitanja i navela da su istrage povezale ruske obaveštajce s eksplozijom u Češkoj u kojoj su poginule dve osobe, prenosi Jutarnji list.

Ruska novinska agencija Interfaks objavila je u subotu da je Vladimir Džabarov, prvi zamenik šefa odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao kako su tvrdnje Praga "apsurdne" i da će Rusija proporcionalno uzvratiti.

Proterivanja i optužbe Čeha izazvala su najveći spor s Rusijom od kraja komunističke vladavine 1989. godine do kada je Prag bio decenijama pod dominacijom Moskve.

EU je u nedelju potvrdila objavu češkog ministra inostranih poslova Jana Hamačeka na Tviteru da će se ovaj spor raspraviti na sastanku ministara inostranih poslova EU-a na videokonferenciji u ponedeljak.

Odvojeno je češka policija objavila da traži dvojicu muškaraca u vezi s ozbiljnim kaznenim delom. Nosili su pasoše na imena Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova i bili su u zemlji uoči eksplozije 2014. godine.

To su bili pseudonimi koje su koristili dvojica zvaničnika ruske vojne obaveštajne službe (GRU) koje su britanski tužioci optužili za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije nervnim agensom novičokom u engleskom Salisburiju 2018. godine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor češkog ambasadora Vitežslava Pivonku javila je novinska agencija Tas s, pozivajući se na neimenovani izvor.

''Češki ambasador je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova'', rekao je ruskoj agenciji dobro obavešteni izvor.

Sjedinjene Države i Velika Britanija objavile su da su potpuno solidarne s Češkom u njenom sporu s Rusijom.

"Vašington stoji uz svog nepokolebljivog saveznika Češku Republiku. Cenimo njihovu značajnu akciju pozivanja Rusije na red zbog njenih opasnih aktivnosti na češkom tlu", saopštilo je američka ambasada u Pragu u subotu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izrazio im je podršku na Tviteru.

"Ujedinjeno Kraljevstvo daje potpunu podršku našim češkim saveznicima koji su razotkrili koliko daleko će GRU ići u svojim pokušajima izvođenja opasnih i zloćudnih operacija, i razotkrili uznemirujući obrazac ponašanja nakon napada u Salisburiju", napisao je Raab.

Ruski odnosi s brojnim članicama NATO-a, većinom s onima u EU-u te sa SAD-om, napetiji su nego u bilo kojem trenutku od hladnog rata.

SAD je Rusiji ove nedelje nametnuo sankcije zbog mešanja u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, hakovanja, maltretiranja Ukrajine i drugih navodnih zloćudnih radnji, što je Moskvu navelo na osvetu.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je prošli meseca da misli da je njegov ruski kolega Vladimir Putin "ubica", a Moskva je pozvala svog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu