Skoplje: Zaraženi poslanici glasali u skafanderima, najavljena krivična prijava

Skupština Severne Makedonije danas je zakone iz antikriznog paketa usvojila glasovima dva poslanika pozitivna na koronavirus.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI/ arhiva
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI/ arhiva

Poslanici Bisera Kostadinovska Stojčevska i Miroslav Bogdanovski stigli su u parlament kolima hitne pomoći, jer je potvrđeno da su pozitivni na kovid19, preneli su makedonski mediji.

Oni su glasali u skafanderima, iz posebnih kabina u sedištu parlamenta.

Zakon je usvojen jednoglasno, sa 115 glasova prisutnih poslanika, od ukupno 120.

Dvoje zaraženih poslanika pojavilo se na glasanju da bi, ukoliko opozicija bude bojkotovala sednicu, obezbedili kvorum.

Nakon glasanja, opozicioni VMRO-DPMNE je zahtevao da se poslanici koji su zaraženi kovidom odmah vrate u izolaciju, jer će u protivnom podneti krivične prijave protiv njih i svih koji su dozvolili njihov ulazak i glasanje proglasiti nelegitimnim.

Izolacija zaraženih od kovid-19 je obavezna i ne sme se prekidati osim zbog posete lekaru, pravila i propisi su jasni i mora se utvrditi odgovornost za one koji su ih pustili da uđu u parlament i ugroze zdravlje svih, naveo je VMRO-DPMNE u saopštenju.

Ovo je terorizam u parlamentu, reagovao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski putem svog Fejsbuk profila, objavivši fotografiju poslanika koji ulazi u parlament u skafanderu.

Najavio je da će njihova poslanička grupa podneti krivične prijave.

Portal Telma navodi da amandman na protokol koji je Skupština zatražila u novembru zahteva da poslanici koji odluče da izađu iz samoizolacije i pojave se u parlamentu nemaju simptome kovida 19.

MUP nije odgovorio na dostavljena pitanja da li su poslanici sa kovid-19 koji su prisustvovali sednici Skupštine zatražili dozvolu ili najavili napuštanje svojih domova i da li je to odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno kako će MUP postupiti ako njihovo prisustvo u Skupštini krši protokole zaštite od zaraznih bolesti.

Skupština Severne Makedonije usvojila je zakone iz petog antikriznog paketa, kojim će se delu privatnog sektora isplaćivati zarade za februar i mart ove godine.

Taj paket sadrži ukupno 29 mera, vrednih 9,7 milijardi denara ili oko 160 miliona evra.

Mere su podeljene u četiri stuba - direktna finansijska podrška kompanijama da zadrže radna mesta, finansijska podrška likvidnosti privatnog sektora beskamatnim zajmovima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja sistematskom redefinisanjem carinske tarife, smanjenje parafiskalnih dažbina i poreskih olakšica i kašnjenje u nekoliko javnih dužnosti, kao i podrška građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu