Epidemiolog Tiodorović objasnio zašto je nezadovoljan

Nezadovoljni smo merama donetim na sednici jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Izvor: RTS
Podeli
Printskrin: TV Prva/ arhiva
Printskrin: TV Prva/ arhiva

Pročitajte još:


Dr Kon: Trenutne mere ne mogu mnogo da poboljšaju sitaciju, ali...


Vlada Srbije usvojila nove mere


Odlučeno: Zatvaranje VIDEO


Srednje škole prelaze na onlajn nastavu; "Predlog za osnovce nije prihvaćen" VIDEO

Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, je za RTS naveo da Medicinski deo Štaba nikada nije predlagao policijski čas.

"Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke", istakao je Tiodorović.

Objašnjava da je tokom sednice Kriznog štaba bilo dosta energičnog rada i sučeljavanja stavova.

"Ovo je neprestana borba između onog što predstavlja potreba za ekonomijom i onog što na prvom mestu mora biti, a to je očuvanje zdravlja našeg stanovništva. Mi smo praktično još pre dva meseca tražili da to budu vrlo oštre mere i vrlo ozbiljna kontrola sprovođenja tih mera. Mislim da je glavni problem bio u merama - nadzoru i kontroli tih mera. Znači potrebna je ozbiljna, rigorozna kontrola sa sprovođenjem mera u celini", ocenio je Tiodorović gostujući na RTS-u.

Kako je naveo, možda je propušten trenutak za strože mere, ali da takve odluke prosto nisu jednostavne.

"Na neki način možda i jesmo propustili, ali znate kako, nije to u životu baš tako jednostavno donositi odluke u pravom trenutku. Ne želim time da pravdam bilo koga ni Krizni štab ni nas iz Medicinskog dela Kriznog štaba nego jednostavno uvek se nađete na izboru trenutka tako smo i ove mere koje smo doneli danas ipak uskladili sa onim što se sutra dešava - sutra su Zadušnice i morali smo to da uzmemo u obzir. Dakle, život mora da teče, normalno, mora da bude pod kontrolom, a ponašanje mora da bude u skladu sa predviđenim merama", kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

Najvažnije je, ističe, sprovesti mere koje će omogućiti da se potpuno kontroliše epidemiološka situacija i da se onemoguće kontakti između ljudi kako bi se širenje virusa prekinulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu