Selaković: Biće pritisaka na Srbiju VIDEO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da Srbija može da očekuje pritisak i iz Brisela i iz Vašingtona po pitanju KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Dodaje da Beograd treba da se bori i brani svoju poziciju i argumentovano štiti nacionalne i državne interese.

“To nije jednostavno. A da li je bilo trenutaka na sastancima u Berlinu koji nisu prijatni? Svakako da ih je bilo, pogotovo kada se naše pozicije razlikuju. Ali to je razlog više da se dođe u Berlin, da se razgovara o tome. Ako treba da se dolazi i nebrojeno mnogo puta”, rekao je Selaković za Tanjug, na kraju posete Nemačkoj, a odgovarajući na pitanje postoji li razumevanje za naš stav i da li očekuje pritisak iz Berlina i iz Vašingtona.

Selaković je dodao da je danas znatno lakše predstavljati Srbiju nego pre sedam, osam ili 15 godina, ali da to ne znači i da su se promenile neke stvari u nemačkom pogledu na pitanje KiM i odnos Beograda i Prištine.

“Naše je da snagom argumenata pokušavmo da u razgovoru sa svakim s kim možemo, našu poziciju predstavimo i, ako je moguće, ojačamo”, naglasio je Selaković.

On je dodao da je predsednik Aleksandar Vučić uspeo upravo to, da ojača poziciju Srbije, te da danas kad se dođe u Berlin niste izloženi toj neprijatnosti da niko neće da vas sasluša.

“Nemački partneri hoće da nas saslušaju, da razgovaramo i to je jedan od rezultata posete, da ćemo nastaviti da razgovaramo. Njihovo interesovanje za Srbiju je veliko. A da li će nam biti lako - neće nikako”, zaključio je Selaković.

On je dodao da je bila čast predstavljati Srbiju u Berlinu ovih dana, uprkos teškim merama koje su ograničavale sastanke i viđenje sa kolegama iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i Bundestaga.

Selaković je napomenuo da je Nemačka kao razvojni motor, jedna od njavažnijih država EU, sa Francuskom, neko ko podržava EU put Srbije i prema Srbiji ima strog pristup, ali fer, u smislu da nam se kaže šta predstavlja problem i šta treba da uradimo zajednički.

On je podsetio da je Nemačka naš najvažniji spoljnotrgovinski partner i zemlja čija privreda najviše ulaže u privredu Srbije.

"Ovde sam čuo ozbiljne pohvale na račun srpske privrede", rekao je Selaković.

Primetio je da je da bilo dosta interesovanja nemačkih novinara o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom, te naveo da je iskoristio priliku da ponovi da Srbija s jedne strane čvrsto stoji na EU putu i posvećena je tom kursu, ali da istovremeno neguje prijateljstva koja traju već decenjama, neka i vekovima.

"Ali i u Pekingu i u Moskvi uvek kažemo da smo mi država koja je na EU putu, koja svoj pravni, privredni sistem, svoje društvo priprema na to da postane deo EU i da ćemo to nastaviti da radimo i u budućnosti", zaključio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu