Naučnici dva tima otkrili šokantan podatak: Ono što greje Evropu slabi - kontinent se bliži tački pucanja

Atlantska meridionalna cirkulacija (AMOC), koja Evropi donosi toplo i umereno vreme, najslabija je u više od 1.000 godina i mogla bi doći do tačke bez povratka.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphoto/DmitryRukhlenko
Foto: depositphoto/DmitryRukhlenko

To su pokazala najnovija istraživanja u kojima se navodi da su glavni krivac za to klimatske promene, prenosi hrvatski portal Index.hr. Zbog tih promena led na Grenlandu i u Arktiku ubrzano se otapa, što dovodi do slabljenja te cirkulacije.

Dalje, to slabljenje može dovesti do jačanja ekstrema - pojave jakih zima, jačanja oluja, ali i javljanja tropskih toplotnih talasa i velikih suša.

Na taj problem, navodi dalje Index.hr, ukazale su čak dve studije koje su objavljene u dva naučna časopisa, "Nature Geoscience" i "PNAS". Stručnjaci časopisa "Nature Geoscience" ističu da je AMOC već sada oslabio za oko 15 odsto te predviđaju da će se njegova jačina s globalnim zagrevanjem do kraja veka smanjiti za 34 odsto do 45 odsto, što bi ceo taj sistem moglo da dovede do tačke bez povratka u kojoj bi postao nepovratno nestabilan.

Takođe, oslabljena struja može značajno podići nivoe mora uz istočne obale SAD i pojačati uragane, što bi za tu zemlju moglo imati katastrofalne posledice.

U drugoj studiji, onoj objavljenoj u časopisu "PNAS", naučnici su uz pomoć modela istražili kako otapanje leda na Grenlandu i Arktiku utiče na slabljenje AMOC-a, a prema njihovom modelu klimatske promene mogle bi dovesti do značajnog usporavanja i destabilizacije AMOC-a pre nego što se to do sada mislilo.

"To je zabrinjavajuća vest", kaže fizičar Johanes Lohman sa univerziteta u Kopenhagenu. "Jer ako je to istina, to smanjuje naš siguran manevarski prostor", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu