"Kasnije de fakto neprijatelji"; "Ne može se pobediti"

U 66. godini umro je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Hrvatska javnost oprašta se od gradonačelnika glavnog grada.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC/bs
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC/bs

Pročitajte još:

Preminuo Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

"Jer ima bitaka u kojima se ne može pobediti", napisala je Jadranka Kosor.

Krešo Beljak je Bandiću posvetio status.

"Počivaj u miru Milane.

Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i susedna grada. Kolege gradonačelnici, komšije. Nekad čak i prijatelji. Kasnije de facto neprijatelji. Ali ja nisam licemer koji će se odreći i zaboraviti nekadašnju saradnju zato jer je zadnjih godina nije bilo.

Prošli smo u tih dvanaest godina put od odlične saradnje, prijateljstva, privatnih druženja, političkih podrški pa onda nekako nakon 5,6 godina i prvih čarki, nesuglasica, pa zatim svađa, zahlađenja odnosa, neispunjenih obveza... Sve do toga da zadnje dve i po godine uopšte nismo razgovarali, niti smo se videli niti čuli. Sad te više nema Milane. Sve što je bilo lepo, a bilo je, posebno na početku, zauvek ću pamtiti, a sve ono što je bilo ružno, već sam zaboravio

Počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja".

Palma poslao posthumno pismo Milanu Bandiću

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma poslao je danas posthumno pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

Palma je istakao da se u Zagrebu sreo sa Bandićem i da je to bio prvi susret dva političara, jednog iz Hrvatske, drugog iz Srbije, čije glavne teme nisu bile nacionalističke, već kako da se ide napred, sarađuje, poveća ekonomska saradnja, u cilju poboljšanja života građana Hrvatske i Srbije.

Političari čije su glavne teme nacionalističke i svađaju svoj narod sa drugim narodima, nanose štetu građanima, naveo je Palma u pismu.

Građani hoće da vide dela, a ne stalno potenciranje nečega što je bilo loše i za jedne i za druge, istakao je on i dodao da svako misli da je on najveća žrtva, te da istorija treba da oceni ko je najveća žrtva.

Palma je naveo da je njegov susret sa Bandićem protekao kao da su se poznavali 30 godina i naglasio da je šteta što nije mogao da dočeka da realizuje sve ono što mu je tada govorio, vezano za bolji život građana Zagreba i Hrvatske.

O tvojoj veličini Milane Bandiću govori i činjenica da si šest puta biran za gradonačelnika glavnog grada jedne države, naveo je u posthumnom pismu gradonačelniku Zagreba, Dragan Marković Palma, koji je na poziv Bandića, boravio u Zagrebu 2. novembra 2018.

Marković je uputio saučešće porodici Milana Bandića i građanima Zagreba i Hrvatske.

Od Milanovića jedna rečenica

Zoran Milanović, predsednik i nekadašnji stranački kolega Milana Bandića, oglasio se povodom njegove smrti.

Na Fejsbuku je objavio jednu rečenicu u kojoj je izrazio saučešće.

Saučešće Plenkovića: Nastojao da čini dobro za Zagrebčane

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je, u ime vlade i svoje lično ime, izraze saučesće porodici, prijateljima i sunarodnicima gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je iznenada preminuo rano jutros u 66. godini od posledica srčanog udara.

"Ostaće zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve", naveo je Plenković.

Plenković je rekao da su Bandića kao čoveka i političara odlikovale neiscrpna radna snaga i entuzijazam koji su, kako je naveo, obeležili njegov život i politički angažman, prenosi hrvatski Jutarnji list.

"Sa žaljenjem sam primio vest o iznenadnoj i preranoj smrti Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika i predsednika Stranke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti", navodi se u Plenkovićevoj izjavi saučesća.

Hrvatski premijer podsetio je da su građani Zagreba šest puta dali poverenje Bandiću da bude gradonačelnik.

"Na nacionalnom nivou bio je izabran za poslanika u Hrvatskom saboru, a učestvovao je i u drugom krugu predsedničkih izbora. Nakon dve decenije rada, gradonačelnik Bandić iza sebe ostavio je brojne projekte koji su pridoneli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti", naglasio je Plenković.

Plenković je istakao i da je u proteklih pet godina, zajedno s članovima vlade, sarađivao sa Bandićem na razvoju hrvatske prestonice, kao i tokom hrvatskog predsedanja Savetom EU.

"Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u martu 2020, u kontinuiranoj saradnji s Gradskom upravom i nadležnim službama, preduzeli smo sve aktivnosti za pripremu sveobuhvatne i dugoročne obnove grada Zagreba", naglasio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu