Bećković: SANU treba da saopšti svoj stav o Kosovu i Metohiji; "Kosovska bitka još traje" VIDEO

O najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije, Kosovu i Metohiji, Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav, poručuje Matija Bećković.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

To je reakcija Bećkovića na nedavnu izjavu predsednika Akademije Vladimira Kostića da "Kosovo ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije".

Svaki akademik pojedinačno treba da se izjasni da li je za njega Kosovo i Metohija deo Srbije ili nije, smatra akademik Matija Bećković.

On ocenjuje da bi Akademija trebalo da odgovori na pitanje da li je Kosovo nakon toliko vekova prestalo da bude u sastavu Srbije i da li je Ustav obavezuje.

"Ono što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke", izjavio je Bećković. Kosovo nije problem koji SANU treba da rešava, niti je to njen posao, ističe Bećković.

Takođe, smatra da akademici ne treba da se bave dnevnim događajima, koji ne menjaju činjenicu čija je to zemlja.

"Da bismo bili načisto neophodno je da se Srpska akademija nauka i umetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času onljan i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili", dodao je on.

Pesnik Milovan Danojlić nema ništa protiv Bećkovićevog predloga da svi članovi SANU iznesu svoj stav o Kosovu i Metohiji.

"Kosovo je okupirano, okupator je Amerika. Mi se protiv takvog okupatora ne možemo boriti vojnim sredstvima. Ostaje nam moralni, intelektualni, i duhovni otpor. Ako je iko za to pozvan, onda je to Srpska akademija nauka i umetnosti. Što se tice izjasnjavanja mislim da to nije losa ideja, da se prebrojimo i da vidimo gde ko stoji", rekao je pesnim Danojlić.

Pitanje Kosova i Metohije toliko je važno da Srpska akademija nauka i umetnosti mora imati stav o tome, a sam stav mora biti ili većinski, ili jedinstven, ocenjuje akademik Predrag Piper.

"Neka se vidi je li Akademija srpska ili nije. Ja verujem da jeste. Nije mi prijatno ovo da kažem, ali naš je zadatak, i vaš i moj, da branimo Kosovo na svakom mestu. Kosovska bitka još traje – i na televiziji, i u novinama, i na Košarama", zaključio je Piper.

Podsetimo, stav predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića poznat je odavno, još od 2015. godine. On je tada rekao da "Kosovo defakto i de jure više više u našim rukama" i da to neko "narodu mora da kaže".

Sa istim stavom, on je izlazio u javnost više puta posle toga, a njegova nedavna izjava izazvala je osude,rasprave, a kulminiralo je i protestom intelektualaca ispred SANU-a.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu