Poruka iz Beča: Albanski nacionalizam faktor nesigurnosti

Eksplozivnost albanskog nacionalizma ostaje, i nakon promena u Prištini, faktor nesigurnosti prvog stepena za susedne države i balkansku politiku zapada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Dmitrijs Kaminskis/Shutterstock
Ilustracija: Dmitrijs Kaminskis/Shutterstock

Ovo ocenjuje bečki dnevnik "Standard".

U komentaru poznatog austrijskog analitičara Paula Lendvaja podseća se da je Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, u više navrata zahtevao referendum za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.

Takođe, Lendvaj ukazuje da se ne sme zaboraviti ni izjava albanskog premijera Edija Rame u korist najtešnjih odnosa između dve "albanske države".

On navodi da i u istoriji postoje primeri o "opasnosti nostalgije" za mogućem zaokruživanjem u "Veliku Albaniju" uz priključenje istočnog dela Severne Makedonije sa dominantno albanskim stanovništvom.

Za Kurtija Lendvaj kaže da je izabran pre svega glasovima mlade generacije i dijaspore, jer ga smatraju simbolom nade i okretanja leđa mreži komandanata tzv. OVK koja je vladala skoro dve decenije.

Kurtijeva pobeda i za EU i SAD stvara novo polazište, smatra Lendvaj i ističe da je za "radikalnog albanskog nacionalistu" neprihvatljiv od EU zahtevani kompromis sa Srbijom bez priznanja Kosova.

Lendvaj podseća i da je Kurti rekao da za njega dijalog sa Beogradom nije prioritetet.

Lendvaj je ocenio da su i unutrašnjo-politički zadaci nove vlade u Prištini ogromni, pošto, ako se ne postigne dvotrećinska većina u skupštini za izbor novog predsednika, prete novi izbori.

Ključno pitanje za budućnost, smatra, jeste da li je Kurti spreman i sposoban da sklapa kompromise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu