"Srbija spremna za primenu nove metodologije"

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović glavni je pregovarač Srbije sa Briselom u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tim EU u skaldu sa novom metodologijom rada menja strukturu, pa se osnivaju dva nova sektora, dodala je Joksimovićeva.

Iako je formalno više od godinu dana ovo mesto bilo upražnjeno, Joksimovicjh je poručila da je "glavni prepovarač ministar za evorpske integracije od početka".

"Zato smo i formirali ministarstvo za Eropske integracije, da ne bismo imali 15 paralalenih struktura", rekla je Joksimović za RTS.

Kada je reč o osnivanju dva nova sektora, prvi će biti zadužen za vladavinu prava i političke kriterijume, a drugi za bolju koordinaciju klastera blizanačke trasformacije, o zelenoj agendi, digitalizaciji i infrastrukturnom povezivanju.

Cilj nam je da nakon godinu dana pandemije otvorimo ceo klaster, a Joksimović ukazuje da smo dobri u klasteru 3.

"To je važno jer je to klaster koji će definisati i mnoge značajne politike i instrumente za oporavak i EU naravno, Srbije i zapadnog Balkana i svih potencijalnih kandidata za EU", napomenula je ministar.

Na upozorenja civilnog sektora da neće biti napretka bez jasnog napretka u vladavini prava, Joksimović odgovara da je svih 18 poglavlja koja smo do sada otvorili - značilo upravo to da je evidentiran napredak u oblasti vladavine prava.

Istakla je da neće više da sluša da ''''nije bilo nikakvog napretka godinama'''', jer to, kako je poručila, - "nije tačno".

U EU nas, kako prenosi RTS, hvale za rezultete u vakcinaciji, ekonomske poteze, usvojenu medijsku strategiju.

Za svih šest klastera Ministarstvo za evrointegracije će odrediti koodinatore, kako bi se unutar vlade podigao nivo političke odgovornosti evorpskih integracija.

U iščekivanju međuvladine konferencije na kojoj će se razjastini nova metodologija, u ponedeljak je planiran online sastanak Joksimović sa ministrom za evrointegracije Francuske, zemlje koja je i unela novine u proces proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu