Nazire se kraj rata Astra Zeneke i EU?

Brisel -- Drama oko sastanka predstavnika Astra Zeneke i članica EU se nastavlja. Kasno sinoć okončan sastanak, a jedan tvit nagoveštava da rešenja ipak bude.

Izvor: index.hr
Podeli
Sedište Astra Zeneke u Briselu; FOTO Tanjug/AP Photo/Mark Carlson
Sedište Astra Zeneke u Briselu; FOTO Tanjug/AP Photo/Mark Carlson

Podsetimo, Evropska komisija pozvala je juče britansko-švedsku farmaceutsku kompaniju da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu te isporuči Evropi ugovorene doze vakcine protiv covida-19, jer je iz te kompanije najavljeno da će smanjiti isporuku cepiva EU u prvom kvartalu.

Čelnici EU poručili su Astra Zeneki da će ih tužiti za povredu ugovora ako doze proizvedene u Velikoj Britaniji ne preusmere u EU. Usledila je drama oko sastanka - prvo se pojavila informacija da je Astra Zeneka otkazala sučestvovanje na sastanku s predstavnicima EU uBriselu, ali je kasnije iz te kompanije poručeno da to nije točno i da su prihvatili poziv na sastanak s Upravnim odborom Evropske komisije.

Sastanak je održan tokom večeri, Prvo je bilo rečeno kako je Astra Zeneka na sastanak poslala samo Hrvaticu Iskru Reić, inače izvršnu potpredsednicu kompanije za Evropu i Kanadu. Na kraju je, čini se, na sastanku učetvovao i generalni direktor te farmaceutske kompanije Paskal Soriot, piše Index.hr.

Konkretni zaključci sastanka nisu poznati, ali izgleda da je ipak došlo do smirivanja strasti, ako je suditi po objavi na Tvitteru evropske poverenice za zdravlje Stele Kjariakides.

"Konstruktivan ton u našoj razmeni stavova s CEO-om Astra Zeneke Paskalom Soriotom, na našem odboru za cepiva o dostavi nakon odobrenja vakcine. EU ostaje čvrsta. Cepiva se moraju dostaviti, ugovor se mora poštovati", napisala je ona.

"Sarađivaćemo s kompanijom kako bismo pronašli rešenja i brzo isporučili vakcine za građane EU", napisala je još na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu