"Niko neće da sarađuje sa Milom Đukanovićem"

Podgorica -- Reizbor Mila Ðukanovića na čelo DPS predstavlja ogromni teret toj partiji, smatra direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Boris Pejovic
EPA-EFE/ Boris Pejovic

Pročitajte još:

Milo Đukanović potpisao Zakon o slobodi veroispovesti

Pavićević smatra da Đukanović već duže svoju politiku gradi na antisrpskim sentimentima, te da taj reizbor predstavlja ogromni teret toj partiji, koja sa Ðukanovićevom reputacijom ne može da računa na dobru budućnost.

Kako Pavićević kaže za Tanjug, Ðukanović je "faraonski samog sebe ponovo izabrao za šefa DPS-a".

"Imamo situaciju danas u crnogorskoj politici da sa gospodinom Ðukanovićem niko neće da sarađuje, niko u njemu ne vidi saveznika", kazao je Pavićević i dodao da čak ni novoizabrana Vlada Crne Gore ne želi sa njim da sarađuje, kao i veliki broj privrednika koji govore da je i njima više dosta da im DPS Mila Ðukanovića "bude na grbači".

Pavićević ocenuje da je DPS kongresom zauzela radikalnu, ekstremnu poziciju u crnogorskoj politici, koju analitičari u Crnoj Gori nazivaju politikom kleronacionalizma, a koja sama po sebi podrazumeva da će njoj da teži mali broj ljudi.

"Usmerenje ka tom polu politike, nužno DPS usmerava ka manjem broju glasača, što znači pad podrške u biračkom telu DPS-a, a kada se tiče samog Ðukanovića dalji pad njegovog političkog uticaja u crnogorskoj politici i dalje kontinuirano osipanje njegovog političkog autoriteta", kaže Pavićević.

Milo Ðukanović je tokom govora na početku Kongresa optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz devedesetih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma", a Pavićević kaže da su te poruke zaprepastile najveći broj građana, među kojima i simpatizere i glasače DPS.

"Te poruke koje je više puta ponavljao, na kojima je insistirao, zaprepastile su najveći broj ljudi, a što je zanimljivo i veliki broj nekadašnjih podržavalaca i glasača DPS i ono što se sigurno može reći jeste da Ðukanović uopšte više ne može da se orijentiše u novim okolnostima", dodaje Pavićević.

Smatra da će Ðukanović takvim svojim delovanjem našteti svojoj stranci, što budući da je ta stranka zauzela poziciju koju jeste, kaže, možda i nije loše za celokupnu crnogorsku politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu