Izetbegović zahteva priznavanje genocida: Nisam neprijatelj srpskom narodu, ali...

Lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović oglasio se tvrdnjom da nije neprijatelj srpskom narodu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ALAA BADARNEH
EPA/ALAA BADARNEH

Pročitajte još:

Za Izetbegovića Srbi loš narod? VIDEO

SDS i PDP kritikovali izjavu Izetbegovića, SDA tvrdi da je izvučena iz konteksta

Vučić o odnosima u regionu: "Mali mogu da budu neodgovorni" VIDEO

On je pozvao Milorada Dodika da, između ostalog, prizna da je u “Srebrenici izvršen genocide”.

Njegova izjava dolazi nakon oštrih kritika predstavnika međunarodne zajednice u BiH zbog njegove izjave da su Srbi loš narod.

Izetbegović kaže da nije protiv Srba, ali jeste, kako navodi, protiv “ksenofobne, šovinističke, antibosanske i antibošnjačke politike”.

Izetbegović je u opširnom postu na svom profilu na Fejsbuku pozvao Srbe da, kako kaže, prihvate istinu, a on će nastaviti da ih poziva da prestanu da podržavaju one koji ih “drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe”.

Kako je naveo, srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mestu, pozvao je da prizna “genocid nad Bošnjacima i izvini se i u ime srpskog naroda”, kao i da, kako kaže, prestane da “veliča presuđene ratne zločince, koje slavi kao heroje”.

Iako je ploča sa imenom Radovana Karadžića skinuta sa Studentskog doma na Palama, Izetbegović poziva Dodika da se izvini zato što je taj dom nazvao po, kako navodi, “ratnom zločincu” i zato što je “dodeliio odlikovanja drugim ratnim zločincima”.

Od Dodika traži da, kako kaže, prestane da šovinistički vređa Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su, tvrdi, i “Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku”.

Izetbegović od Dodika traži i da prestane da slavi Dan kada su, kako navodi, srpski parlamentarci odlučili da se „teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima“, kao i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj uživaju ista prava kao Srbi i omogući im pravo na bosanski jezik.

Pozvao je Dodika i da, kako kaže, prestane da vodi “politiku usmerenu protiv države Bosne i Hercegovine i počne da poštuje njene institucije”.

Izetbegović poziva srpskog člana i predsedvajućeg Predsedništva BiH da, kako navodi, “prestane da vodi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovek, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, osećati sigurno i ravnopravno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu