Čestitke se nižu, kraljica Elizabeta poslala tajnu poruku; "U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja"

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nakon polaganja zakletve danas je i zvanično preuzeo dužnost.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Pročitajte još:

UŽIVO Gotovo je! Predsednik Džo Bajden; "Dajem vam reč"

Čestitke Bajdenu stižu iz svih delova sveta, a nižu se poruke podrške novom šefu države.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je američkom predsedniku Džou Bajdenu da se molio Bogu da usmerava njegove napore za pomirenje i u SAD i u svetu.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je papa Franja uputio poruku 46. američkom predsedniku neposredno nakon što je položio zakletvu i u njoj izrazio nadu da će Bajden raditi na stvaranju društva istinske pravde, slobode i poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca, posebno siromašnih, najosetljivijih i onih koji nemaju pravo glasa.

Čestitka Bajdenu stigla je i od palestinskog pokreta Hamas i u njoj se kaže da Palestinci ne žale zbog odlaska predsednika Donalda Trampa.

"Predsednik Bajden mora preokrenutu tok nepravedne i krive politike Trampa protiv Palestinaca i uspostaviti temelje za stabilnost i bezbednost u regionu", navodi se u poruci Hamasa.

Premijer Japana Jošihide Suga čestitao je predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris.

"Japan i SAD su čvrsto povezani saveznici koji dele univerzalne vrednosti", napisao je na svom Tviteru premijer Suga.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera poželeo je Bajdenu i Harisovoj sve najbolje i poručio da posvećenost demokratiji, slobodi i ljudskim pravima ne poznaje granice.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe konstatovao je da je Amerika primer demokratije i značajan saveznik, a predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador je pored najboljih želja predsedniku Bajdenu poručio da će pandemija, ekonomski oporavak i migraciona politika biti ključne oblasti bilateralne saradnje, prenosi CNN.

Premijer Pakistana Imran Kan je čestitao i izrazio očekivanje da će sa SAD graditi snažnije partnerstvo u sferi ekonomije, u borbi protiv klimatskih promena i korupcije, u jačanju javnog zdravstva i postizanja mira u svetu.

Sličnu poruku podrške uputio je i premijer Indije Narendra Modi, koji se založio da se Indija i SAD zajednički odlučno suoče sa izazovima i učvrste mir i bezbednost u svetu.

Britanska kraljica Elizabeta II poslala je privatnu poruku u kojoj čestita Bajdenu stupanje na dužnost. Sadržaj tog pisma nije poznat javnosti.

Američki ambasador u Srbiji

Pročitajte još:

Bajden: Savladaćemo ovo mračno doba, dajem vam reč da ću braniti našu Ameriku VIDEO/FOTO

Američki ambašador u Beogradu Entoni Godfri poručio je danas novom predsedniku SAD Džou Bajdenu da on i njegov tim vredno nastavljaju svoju misiju.

"Sjedinjene Američke Države su upravo dobile svog 46. predsednika, Džoa Bajdena. Vaš tim u Ambasadi SAD u Srbiji vredno nastavlja svoju misiju“, napisao je Godfri na Tviteru.

Francuski predsednik Emanuel Makron

"SAD se vraćaju. Evropa je spremna da obnovi veze sa starim, pouzdanim partnerom i da udahne novi život u naše dragoceno savezništvo. Radujem se saradnji sa predsednikom Bajdenom", napisala je na Tviteru predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Britanski premijer Boris Džonson je u sličnom tonu čestitao predsedniku Bajdenu i izrazio nadu da će zajedničkim radom ojačati međusobnu saradnju.

Predsednik Nemačke Valter Stajnmajer ocenio je da je danas dobar dan za demokratiju i da je nakon postizbornih pokušaja cepanja institucionalnog sistema Amerike, odahnuo i on i mnogi građani Nemačke, preneo je Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trido je konstatovao da će Kanada i SAD nastaviti svoje partnerstvo u borbi protiv pandemije korona virusa, na polju ekonomskog oporavka i unapređenja demokratije, mira i bezbednosti širom sveta.

U svojoj čestitki izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je današnju inauguraciju "istorijskom" i podsetio na dugogodišnje lično prijateljstvo sa predsednikom Bajdenom.

"Radujem se daljem jačanju američko-izraelskog prijateljstva i mira između Izraela i arapskih zemalja", poručio je Netanjahu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je Džozefu Bajdenu i Kamali Haris na izboru za predsednika i potpredsednicu SAD.

U video-poruci objavljenoj na sajtu Evropskog saveta, Mišel je naveo: "Kao svi narodni na svetu i američki narod zaslužuje lidere koji vode računa o njihovim nadanjima i brigama. Verujem da će predsednik Bajden i Kamala Haris učiti baš to".

On je predložio novoj američkoj administraciji stvaranje pakta za "jaču Evropu, jaču Ameriku i bolji svet" i pozvao na zajednički rad na pet prioriteta: jačanju multilateralne saradnje, borbi protiv Kovid-19, rešavanju klimatskih promena, obnovi ekonomije i brobi za bezbednost i mir u svetu.

”Vreme je da obnovimo saradnju”, poručio je Mišel i zaključio da je to u najboljem interesu evropskog i američkog naroda, ali i celog sveta.

I šef diplomatije EU Žosep Borelj čestitao je na inauguraciji Džosefu Bajdenu i Kamali Haris i podravio nameru novog američkog predsednika da se ”ponovo angažuje sa svetom”.

”EU se nada otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i zajedničkom radu na rešavanju gorućih kriza našeg vremena”, napisao je Borelj na nalogu na Tviteru.

Čestitao i Vučić

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu i izrazio uverenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

U čestitki se kaže:

„Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana.

Duboko verujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen."

Čestitke sa Balkana

Čestitkama nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost, predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Heris pridružili su se i državnici sa Balkana.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović objavio je na Fejsbuku nakon što je Bajden položio zakletvu kao novi predsednik SAD, da mu je drago kad se potvrđuje "kako vera u svetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu".

On je naglasio da je "prema Vikipediji na engleskom jeziku, on jedan od samo dvojice evropskih predsednika države/vlade koji je otvoreno podržao Bajdena za predsednika još tokom kampanje", i da je prema tom istom izvoru drugi (ili prvi) bio finski predsednik Sauli Niniste.

"S obzirom na to... i da sam od prvog trenutka, još tamo u novembru 2016. bio jasan kao zora, gledajući predsednika Bajdena kako ulazi u Belu kuću, moram reći da mi je (kao nereligioznoj osobi) drago kad se potvrđuje kako vera u svetlo na kraju ipak pobeđuje tamu", napisao je Milanović.

I hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Bajdenu putem društvenih mreža. On je tvitovao nakon inauguracije američkog predsednika potpredsednice da su Hrvatska i Sjedinjene Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD-om.

“Verujem da će ovo biti mandat u kojem će američka demokratija biti globalni primer koji inspriše”, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i poručio predsedniku Bajdenu da se “raduje vremenu koje dolazi i veruje da će se produbiti savezništvo između SAD i Severne Makedonije i bliske prijateljske veze između građana dve zemlje.”

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović je Bajdenu uputio čestitku u ime građana Crne Gore i u svoje ime uz najbolje želje za uspeh u vršenju ove odgovorne funkcije.

"Želim da Vas uverim da ćete u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja, i u okviru naših potencijala pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu", kazao je Ðukanović.

Ðukanović je u čestitki naveo da se raduje novim susretima, nastavku uspešne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promena u našem regionu, i jačanju više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i SAD, na dobrobit svih crnogorskih i američkih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu