Svet: 40.000.000; BiH: 0

Proces vakcinacije u svetu traje već otprilike mesec dana i, sa pet različitih vakcina koje su odobrene, vakcinisano je više od 41 miliona ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/SSilver
Depositphotos/SSilver

Neke države taj proces sprovode brže, neke sporije, a neke nikako, među kojima je i Bosna i Hercegovina, piše sarajevski portal Kliks.

Uzor celom svetu je trenutno Izrael, država koja ima nešto više od devet miliona stanovnika, a već je vakcinisano 2,6 miliona, odnosno skoro 30 odsto populacije.

U zemljama regiona prednjače Hrvatska i Slovenija sa oko 50.000 vakcinisanih građana, a koriste Fajzerovu i Moderninu vakcinu.

Srbija, koja nije članica Evropske unije. do sada je vakcinisala oko 20.000 ljudi, a od danas je počela masovnu vakcinaciju. Srbija je do sada nabavila određene doze vakcina proizvođača Fajzera, milion kineskih (Sinovak) i određene količine ruske vakcine sputnjik V.

Bosna i Hercegovina je u međuvremenu iskazala spremnost za vakcinaciju i to je to, piše portal i dodaje da BiH “nije počela proces vakcinacije jer se vlast oslonila na kolektivnu kupovinu u sklopu globalnog sistema Kovaks”.

“Naša država nije ni našla za shodno da se na vreme potrudi, zakonski omogući i olakša proces da se direktono pregovara s proizvođačem i da se što pre nabave određene količine”, ocenjuje Kliks i dodaje da je BiH u klubu zemalja koja će na početak vakcinacije čekati verovatno do februara.

Kliks podseća da će državna ministarka civilnih poslova, koja u najvećoj meri koordiniše taj proces, građanima poručuje da budu strpljivi, a da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas izjavio da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi se u tom entitetu otpočela vakcinacija jer je evidentno mehanizam Kovaks u kolapsu.

To možda na najbolji način odslikava situaciju u BiH, navodi Kliks i dodaje da se država u odsudnim trenucima, kada je trebalo doneti prave odluke i u nabavku vakcina krenuti na više različitih načina, pogubila.

Sada jedan od članova Predsedništva poručuje da će moliti Srbiju za određenu donaciju.

Druga dva člana Predsedništva verovatno nemaju ni koga da mole.

A da sistem deluje još konfuznije, pokazuje i trenutno stanje, u kome BiH očekuje, odnosno nada se paketu do 10.000 doza vakcine, ali bez detaljnijih informacija o proizvođaču i nastavku imunizacije, zaključuje portal Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu