Nove varnice - zapaljena zastava, stigla protestna nota; reagovao i predsednik

Skoplje -- Bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov uputio je oštru verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/VASSIL DONEV
EPA/VASSIL DONEV

Nota je upućena nakon dobijene informacije da je zapaljena bugarska zastava na Vevčanskom karnevalu, prenosi portal A1on.

Tu informaciju na svom profilu na Fejsbuku je objavila i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

"Nakon informacije o zapaljenoj bugarskoj zastavi u selu Vevčani u Severnoj Makedoniji poručila sam bugarskom ambasadoru u Skoplju da vlastima Republike Severne Makedonije iskaže naše snažne neslaganje sa ovim vandalskim činom. Ambasador Angelov već je uputio oštar verbalni demarš u Ministarstvu spoljnih poslova RSM", napisala je Zaharieva na Fejsbuku.

Inače, odnosi između Skoplja i Sofije dodatno su zategnuti nakon što je Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Vlasti u Sofiji tvrde da Skoplje ne ispunjava uslove za početak pregovora, jer ne sprovodi odredbe iz medjudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017.

Sofija zahteva od Skoplja da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao jezik prema ustavu Severne Makedonije, a da pregovarački okvir sadrži vremenski preciziran 'putokaz' o sprovođenju odredaba iz međudržavnog sporazuma.

Oglasio se predsednik

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski osudio je paljenje bugarske zastave na Vevčanskom karnevalu u toj zemlji. "Paljenje zastave Republike Bugarske tokom karnevala u Vevčanima je nedopustivo i za osudu. Među susedima je neophodna izgradnja poverenja, razumevanja i poštovanja", navodi se na profilu makedonskog predsednika na Fejsbuku.

Paljenje bugarske zastave osudilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu