"Popuštanje mera nije realno"; Kad skidamo maske? VIDEO

"Ono što se uočava u ovom trenutku je da nije došlo do porasta koji je mogao da se očekuje posle praznika, i to je nešto što ohrabruje", rekao je dr Kon.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin/ Tv B92
Printskrin/ Tv B92

Navodeći da je broj novozaraženih i prethodnih dana "vrlo visok", Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije rekao da je moguć porast "ako se opustimo i prestanemo da poštujemo mere koje su trenutno na snazi" ali i ocenio da se izašlo iz vanredne epidemiološke situacije.

"Svaka vakcina bezbedna"

Sve informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji iz minuta u minut pratite OVDE.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da neke bolnice sada delom počinju da rade i van kovid-sistema.

"Što se tiče vakcine, sutra bi trebalo da stigne kontigent kineske vakcine, nakon čega će biti ispitano da li ona ispunjava sve zakonske norme Republike Srbije i ako vakcina bude prešla sve te pragove i bude odobrena, moći ćemo da počnemo sa vakcinacijom građana koji su se izjasnili da žele da se vakcinišu tom vakcinom", rekao je Gojković.

On je istakao da je veliki uspeh Srbije to što su nabavljene tri različite vakcine. Kako je naveo, ovo je tek početak vakcinacije i na dalje se očekuju ozbiljni zadaci kako ne bi došlo do propusta.

Gojković je rekao da je Fajzerova vakcina dobila trajnu dozvolu, a to se očekuje i za rusku i kinesku vakcinu. On je dodao da će proizvođači kineske i ruske vakcine obezbediti veću količinu vakcina u prvoj isporuci, te da ne bi trebalo da bude problema sa količinom za revakcinaciju.

"Postoje veliki pritisci na one koji proizvode vakcine, jer ih nema dovoljno. Nadamo se da će ono što smo se dogovorili za Fajzerom za Srbiju biti ispoštovano", navodi Gojković.

"Što se tiče broja vakcina koji stužu u Srbiju, mislim da ćemo uspešno odratiti ovaj posao. Za to nam je potrebna podrška građana, jer to je prioritet, da se što više građana vakciniše kako bismo sprečili širenje virusa“, rekao je pokrajinskiu sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rekao, odluka je bila da se građanima ponudi izbor više vakcina.

"Svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji, registrovana je u skladu sa zakonom i potpuno je bezbedna i za nju garantuje Agencija za lekove i medincinska sredstva", kaže Gojković.

Gojković je, na pitanje novinara da se i oni uvrste među prioritetnu grupu za vakcinaciju, rekao da se o tome razgovara i da novinari svakako jesu rizična grupa izložena virusu.

Dr Kon je rekao da postoji sistem koji regiliše i prijave na reakcije nakon vakcinacije. Kako kaže, svaku reakciju treba prijaviti, nakon čega će pacijent biti upućen lekaru.

"Neželjeni događaji prvo treba da se utvrde, da li su povezani sa vakcinom ili ne."

"Popuštanje mera nije realno"

"Popuštanje mera nije realno, posebno kada treba da počne škola, a imamo i novi soj u Evropi", kaže dr Predrag Kon.

On je istakao da nema razloga odlagati početak škole, ali da ne bi trebalo da bude iznaneđenje da se pojavi i grip, što može da izazove teškoće u kovid-ambulantama.

Kada je reč o prestanku nošenja maski, dr Kon navodi da smo prilično daleko od takve situacije.

On je rekao da će do toga doći tek kada se poveća kolektivni imunitet i kada se broj zaraženih bude spustio ispod dvocifrenog broja.

"Da je neko rekao pre pola godine da ćemo imati vakcinu u januaru, ja bih rekao da je to nemoguće. Nadam se da ćemo brže izaći iz ove situacije, ali da ćemo brže skinuti maske, to ćemo još malo sačekati", rekao je dr Kon.

On je naveo da, ukoliko dođe do četvrtog talasa, ne očekuju da bude dramatično kao u trećem talasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 230 idi na stranu