Organizator upada u Kongres: Pomogli su mi republikanci

Vašington -- Organizator grupe "Stop krađi" Ali Aleksander kaže da su mu trojica republikanskih poslanika pomogla da napravi protest u Vašingtonu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Pročitajte još:

UŽIVO Izglasano - početak kraja Trampa?; Kapitol pun vojnika Nacionalne garde

Taj protest završio se upadom u Kapitol, u kome je poginulo petoro ljudi.

Vašington post izveštava o Aleksandru, kao desničarskom aktivisti koji je ponovio neutemeljene tvrdnje predsednika Donalda Trampa o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

On je kazao da su mu Endi Bigs iz Arizone, Mo Buks iz Alabame i Pol Gosar iz Arizone pomogli da organizuje 6. januara protest tokom potvrđivanja glasova na predsedničkim izbrima na kojima je pobedio Džozef Bajden.

"Nas četvorica smo smislili da vršimo maksimalan pritisak na Kongres dok su glasali", rekao je Aleksander, dodajući da su planirali da "promenimo srca i umove republikanaca koji su bili u tom telu, slušajući naš glasni urlik spolja".

Rulja se pretvorila u pobunu dok su Trampove pristalice upale u zgradu američkog Kapitola, ostavivši pet ljudi mrtvih i primoravši članove Kongresa da se sklone tokom haosa.

Bruks je negirao da poznaje Aleksandra u izjavi za Vašington post i odbio je da prihvati odgovornost.

Bigs i Gosar nisu komentarisali, ali dokazi na društvenim mrežama i video-snimci na mreži sugerišu da sva trojica imaju veze sa Aleksandrom: Gosar je Aleksandra nazvao "istinskim patriotom" na Tviteru, a Tramp je 26. decembra ponovo objavio Aleksandrov video-snimak koji je sadržao poruku Bigsa kojom se poziva Bruks.

Sva trojica poslanika GOP podržala su protivljenje glasanju o Izbornom kolegijumu kasno prošle srede, ubrzo nakon završetka opsade.

Politiko izveštava da je Aleksandru zabranjeno korišćenje Tvitera i Fejsbuka nakon što je navodno pomagao u podsticanju nasilja.

"Jedan od naših organizatora u jednoj državi rekao je: "Mi smo lepe patriote, ne bacamo cigle. Nagnuo sam se i rekao sam: Ne još. Još ne! ’Niste li čitali o malo katrana i perja? To su bile opekotine drugog stepena", Aleksander je rekao na mitingu u decembru.

"Ubedićemo ih da ne potvrde glasanje 6. januara marširajući u stotinama hiljada, ako ne i miliona rodoljuba, da sednu kundacima u D.C. i zatvore taj grad, zar ne?", rekao je on.

"Nećemo ići tiho. Zatvorićemo ovu zemlju ako bude trebalo", rekao je, kasnije ih vodeći u skandiranju.

Aleksander, poznat i pod imenom Ali Akbar, rekao je za Politiko da je dobio pretnje smrću i rekao da je pobuna u Kapitolu bila potpuno odvojena od protesta koji je organizovao: "Borim se za građanska prava. Verujem da su ovi izbori ukradeni. Molio sam vladu. Kažnjavaju me se zbog organizovanja miliona ljudi".

Aleksander ima istoriju pravnih problema, uključujući prethodno priznanje krivice za krivično delo krađe imovine 2007. godine i krivično delo zloupotrebe kreditne kartice 2008. godine, oboje u Teksasu.

Radio je za predsedničku kampanju Džona Mekejna iz 2008. godine i za razne odbore za političku akciju, ali je napredovao poslednjih godina zahvaljujući svojoj podršci Trampu. Donald Tramp mlađi retvitovao je Aleksandrovu tvrdnju da izabrana potpredsednica nije "američka crnkinja", jer je njen otac sa Jamajke, a mesec dana kasnije pozvan je na samit društvenih mreža u Belu kuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu