"Transatlantska agenda ukazuje na nameru EU i SAD da obnove partnerstvo"

Američki profesor Edvard Džozef izjavio je da snažno i efikasno partnerstvo SAD i EU počiva na principu da obe strane ispunjavaju svoje obaveze.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ ruskpp
Ilustracija: Depositphotos/ ruskpp

Kako navodi, bilo na Balkanu ili u vezi sa drugim pitanjima.

Povodom predloga strategije nove transatlantske agende odnosa Evropske unije i SAD, čiji su osnovni principi predstavljeni u sredu, Džozef je za Glas Amerike rekao da taj dokument ukazuje na jasnu nameru za obnovom partnerstva nakon perioda poteškoća čije uzroke on vidi u administraciji odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Cilj je dvojak: istaći interes Evrope za obnavljanje partnerstva i utvrditi konkretne prioritete. EU je ukazala da je u saradnji sa SAD spremna u potpunosti da učini ono što je do nje, u borbi protiv korupcije, autoritarizma i ugrožavanja ljudskih prava širom sveta. Naravno, nema potrebe da se previše udaljava da bi locirala korupciju i autoritarizam i hibridne režime, jer se nalaze u Evropi, na Balkanu i susednim državama", kazao je Džozef.

Džozef, predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, naveo je da su najave o intenziviranju saradnje dobar znak za one koji žele da se SAD i Evropa usredsrede na demokratiju, umesto na takozvanu stabilokratiju, odnosno podršku autoritarnim liderima koji se vide kao garanti stabilnosti.

On dodaje da je na Briselu i evropskim državama da daju potpuno značenje stavu da je Zapadnom Balkanu pružena perspektiva pristupanja Evropskoj uniji.

"Ovog meseca EU će se suočiti sa testom bugarske blokade otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije. Nije baš da se može govoriti o perspektivi pristupnih pregovora ako jedna država uspešno može drugoj ispostavljati zahteve da menja svoj identitet", rekao je Džozef.

Naveo je da je EU u martu odlučila da počne pregovore sa Severnom Makedonijom i da se treba nadati da će Unija ispuniti svoje obaveze pre kraja godine, dodajući da će "to posmatrati mnoge države u regionu i preko Atlantika".

U predlogu strategije nove transatlantske agende odnosa Evropske unije i SAD, koji bi mogao da predstavlja neke od budućih principa saradnje dve strane, posebnu stavku ima i dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo EU.

"Evropa je Zapadnom Balkanu pružila perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Partnerstvo i bliska koordinacija EU i SAD-a, posebno su važni u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Potrebno je zajednički da podržimo pomirenje, poboljšamo principe vladavine i poguramo ključne reforme", piše u objavi o strategiji nove transatlantske agende Evropske unije i SAD.

Džozef u vezi s tim primećuje da je logično zalaganje Evropske komisije za partnerstvo i blisku koordinaciju nakon, kako ukazuje, otvorenog nadmetanja i odbojnog držanja administracije predsednika Trampa.

"Posebno u vezi sa Srbijom i Kosovom", dodaje Džozef za Glas Amerike.

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je za Glas Amerike da će Evropska unija od buduće američke administracije očekivati veću koordinaciju i međusobno dopunjavanje u procesu dijaloga Kosova i Srbije, a ne takmičenje sa EU.

"Odvojeni pregovori koje je vodio (Trampov izaslanik) Ričard Grenel bili su neusklađeni sa dijalogom čiji je posrednik Evropska unija, dok su napori EU sagledavani u negativnom kontekstu. Od 2011. godine ključni pristup bio je da Unija vodi, a SAD podržavaju dijalog. Iako to možda neće biti dovoljno da doprinese rezultatima, za bilo kakav uspeh biće potrebna tešnja saradnja dve strane", rekao je Biber.

Upitan kako bi koncept nove strategije transatlantske saradnje Unije i SAD mogao da se odrazi na pregovore dve strane, Biber je naveo da će biti smanjene šanse da neka od strana koristi razlike između njih da bi povećala svoju pregovaračku moć.

"U Srbiji i na Kosovu postoje značajne prepreke dijalogu. Na Kosovu je to vlada slabog legitimiteta, a u Srbiji sve autoritarniji lider sa malo interesovanja za rešavanje odnosa dve strane. Kao što ukazuje bugarski veto Severnoj Makedoniji, i vrednost nagrade je takođe umanjena. Stoga sam skeptičan prema bilo kakvom stvarnom napretku u sledećoj godini", dodao je Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu