"Sve manje šanse za Albaniju i Severnu Makedoniju"

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da su sve manje šanse da Albanija i Severna Makedonija do kraja godine dobiju pregovaračke okvire za EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Još uvek se nadam, ali nažalost sve je manje izvesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire”, rekao je Varhelji u EP tokom rasprave o situaciji na Zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Dejtona.

Naveo je da Evropska komisija i nemačko predsedavanje EU i dalje rade sa zemljma članicama u pokušaju pronalaska rešenja za novi evrointegracioni korak Skoplja i Tirane.

On je naveo da Severna Makedonija ”mora da uloži dodatne napore da izađe u susret zabrinutostima Bugarske“, kako bi se našlo rešenje koje je prihvatljivo obema zemljama.

Bugarska zbog nesuglasica oko nacionalnog i kultunog identiteta Severne Makedonije trenutno blokira Skoplje na putu ka otvranju prvih pregovarčkih poglavlja.

Sa druge starne, pojedine zemlje članice, na čelu sa Holandijom i Francusko, smatraju da Albanija nije postigla dovoljan nivo reformi u ključnoj oblasti vladavine prava da bi joj se dalo ”zelo svetlo” za pregovarački okvir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu