Otkriveno: Mendeljejev je bio špijun

Veliki hemičar Dmitrij Mendeljejev bio je jedan od najpoznatijih agenata ruske obaveštajne službe u 19. veku, rekao je Sergej Nariškin.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Hulton Archive/Stringer/Getty images
Hulton Archive/Stringer/Getty images

Direktor ruske spoljno-obaveštajne službe je, u intervjuu za list "Istorik", čiji je decembarski broj posvećen predstojećoj 100-godišnjici ruske obaveštajne službe, rekao da su pre formiranja ruske spoljne obaveštajne službe kao posebne profesionalne strukture ljudi različitih zanimanja i profesija bili uključeni u dobijanje potrebnih informacija.

"Reći ću nekoliko najpoznatijih imena: to su prvi predsednik Carskog ruskog istorijskog društva, princ Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževalski i pisac i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni manje-više bavili obaveštajnim aktivnostima, političkim i vojno-strateškim obaveštajnim podacima", rekao je Nariškin, prenosi Sputnjik.

I druge istaknute ličnosti bile su agenti domaće obaveštajne službe. Članovi Velike ambasade Petra Velikog su se, boraveći u drugim zemljama, bavili ne samo političkom, već, moglo bi se reći, naučno-tehničkom inteligencijom, istražujući najnovija dostignuća nauke i tehnologije stranih država i njene implementacije u Rusiji, primetio je Nariškin.

Mendeljejev je svojevremeno dobio informacije potrebne za organizaciju sigurne proizvodnje bezdimnog baruta na bazi piroksilina u Rusiji. Prednosti ovog baruta bile su u tome što se njegovom upotrebom povećao domet gađanja i tačnost. Francuzi su prvi izmislili piroksilin u prahu, ali oni nisu želeli ni sa kim da podele svoje znanje.

U Rusiji je krajem 1880-ih u fabrici Ohtenski u Sankt Peterburgu organizovana proizvodnja bezdimnog baruta piroksilina za novu trocevnu pušku i poljski top. Međutim, bilo je potrebno proizvesti takav barut koji bi se koristio za puške bilo kog kalibra, a u početku to nije bilo moguće. Bilo je mnogo problema i čak je došlo do eksplozije piroksilinske sušare.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse, Mendeljejev je poslat u Francusku po uputstvima ruskog Ministarstva rata 1890. godine.

Putovanje je zvanično bilo čisto naučne prirode. U Francuskoj je Mendeljejev koristio prijateljstvo sa lokalnim hemičarima. Uspeo je da se informiše o tome kako su Francuzi prevazišli greške u proizvodnji bezdimnog baruta. Dobijene informacije su zatim primenjene u proizvodnji ove supstance u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu