Bajden: Izdržite, pomoć stiže

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden obećao je pomoć svim Amerikancima pritisnutima ekonomskom krizom.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Bajdenova buduća ministarka finansijai Dženet Jelen tu ekonomsku krizu nazvala je "američkom tragedijom".

Pošto je pandemija kovida 19 proletos prouzrokovala najgoru krizu od 1929. i dok oporavak usporava novi talas zaraze, Bajden je pozvao Kongres da bez odugovlačenja donese snažan program pomoći.

"Svima koji se sada bore šaljemo ovu poruku: Pomoć stiže" rekao je Biden u štabu u Vilmingtonu u Delaveru, gde je predstavio svoj ekonomski tim.

"Toliki ljudi se jedva prehranjuju i plaćaju račune i najamninu. To je američka tragedija", rekla je Jelenn, buduća ministarka financija.

Podsetimo, Bajden je predstavio svoje ljude za nekoliko najviših ekonomskih pozicija, uključujući bivšu predsedavajuću Federalnih rezervi Dženet Jelen, kao kandidata za ministra finansija.

Pripremajući teren za "raznovrsniju" Belu kuću, Bajden je imenovao vodeće članove ekonomskog tima koji će morati da se bori protiv udara pandemije korona virusa na američke radnike i preduzeće, prenosi Rojters.

Za razliku od Trampa, koji je uglavnom birao belce za ključne funkcije, Bajdenovi kandidati čine se vrlo raznoliki, uključujući i tim za komunikacije sastavljen isključivo od žena, a koji je predstavljen sinoć.

Bajden je nominovao Dženet Jelen, inače prvu ženu koja je predsedavala Federalnim rezervama, za ministarku finansija i Adevejl Adejemo, koja će biti prva Afroamerikanka na mestu zamenika ministra finansija.

U ekonomskom timu Bajdena su i Nira Tanden, izvršna direktorka progresivnog istraživačkog Centra za američki napredak, koja će biti direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće, a koja će takođe biti prva osoba na čelu te institucije, a da nije bela.

Bajden i izabrana potpredsednica Kamala Haris trebalo bi da danas dobiju svoj prvi poverljivi predsednički dnevni brifing, koji je Trampova administracija ranije odbijala da pruži. Brifing je prvi korak ka prenošenju odgovornosti za najosetljivije obaveštajne podatke na novu administraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu