Američki mediji: Agent CIA ubijen u Somaliji

Vašington -- Službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) ubijen je tokom borbi u Somaliji poslednjih dana, javljaju američki mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mediji nisu objavili detalje o tome kako je agent umro.

Veteran-oficir bio je član Centra za specijalne aktivnosti Cije, paravojnog ogranka koji izvršava neke od najopasnijih zadataka američke obaveštajne agencije, prenosi Njujork tajms.

CNN navodi da je agent je preminuo od povreda zadobijenih tokom operacije prošle nedelje.

Vašington ima oko 700 vojnika raspoređenih u Somaliji koji obučavaju somalijske snage i izvode antiterorističke racije protiv militantne grupe Al Šabab, koju je Vašington stavio na listu terorističkih pokreta 2008. godine, prenosi Glas Amerike.

Procenjuje se da Al-Šabab ima između 5.000 i 9.000 boraca koji su se obavezali da će srušiti somalsku vladu, koju podržava oko 20.000 vojnika iz Afričke unije.

Njujork tajms podseća da odlazeća administracija predsednika Donalda Trampa razmatra povlačenje svih američkih snaga iz Somalije do njegovog napuštanja funkcije u januaru.

Na početku mandata Tramp je Pentagonu dao više slobode da proširi operacije, kako vazdušnim, tako i kopnenim napadima, u ratom razorenoj afričkoj zemlji-

Uzvaničnom izveštaju objavljenom u februaru kaže se, međutim, da se "uprkos kontinuiranim američkim vazdušnim udarima u Somaliji i američkoj pomoći afričkim partnerskim snagama, čini da Al Šabab postaje sve veća pretnja koja želi da udari na američko tlo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu