Na današnji dan, 27. novembar

Izvor: Beta
Podeli

8. p.n.e. - Umro je Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima. Njegova poezija je uticala na evropsko pesništvo, a delo "De arte poetika" bilo je uzor Boalovovoj (Boileau) poetici koja se smatra estetskim kanonom klasicizma.

1570 - Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino (Jacopo), graditelj Biblioteke Svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi Crkve Svetog Marka.

1701 - Rođen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus (Celsius), tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

1879 - Francuska skupština je iz Versaja premeštena u Pariz.

1895 - Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin (Alexandre Dumas Fils). Proslavio se romanom "Dama s kamelijama", prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu "Travijata".

1919 - U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Caribrod (Dimitrovgrad), Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926 - Ahmed Ben Zogu je potpisao u Tirani ugovor s Italijom kojim je Albanija stavljena pod njen protektorat.

1940 - U Rumuniji je profašistička "Gvozdena garda" ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II (Carol), među kojima i bivšeg premijera Nikolaea Jorgu (Nicolae).

1940 - Nemačka je u Drugom svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941 - Poslednje italijanske jedinice u Etiopiji predale su se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder. Saveznici su zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942 - Francuzi u Drugom svetskom ratu potopili su u luci Tulon veći deo svoje ratne flote da ih ne bi zarobili Nemci koji su upravo ušli u taj grad.

1942 - Rođen je američki rok pevač, gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks (Jimmi Hendrix), jedan od najpopularnijih muzičara u svetu 1960-ih godina. Umro je 1970, od prekomerne doze droge.

1943 - U Drugom svetskom ratu, na aerodromu u Glamočkom polju poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije Vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

1953 - Umro je američki pisac Judžin Gledston O'Nil (Eugene Gladstone O'Neill), tvorac moderene američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1936) ("Dugo putovanje u noć", "Čežnja pod brestovima", "Elektri priliči crnina").

1968 - Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije su održane na Dan zastave, državni praznik Narodne Republike Albanije.

1989 - U eksploziji u kolumbijskom avionu "Boing 727", na liniji Bogota-Kali, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bila podmetnuta bomba.

1991 - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996 - U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje građana na lokalnim izborima u Srbiji, vlasti su prekinule rad "Indeksa" i "B-92", dve najslušanije beogradske radio stanice koje su stalno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Pod pritiskom javnosti, radio stanice su nastavile rad 5. decembra.

1996 - U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo je više od 90 rudara.

1997 - U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula su dva policajca i jedan Albanac, a četiri policajca su ranjena.

2000 - Agencija UN za sidu objavila je da je od početka pandemije side dvadeset godina ranije, umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000 - Norveški kralj Herold otvorio je u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao je rekord St. Gothard tunela u Švajacarskoj od 16.300 metara, a otvoren 1980.

2001 - NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu planete udaljene od Zemlje 150 svetlosnih godina. To je prvi put da je direktno detektovana atmosfera neke planete van Sunčevog sistema.

2003 - Parlament Tajvana je, uprkos upozorenjima Pekinga, odobrio održavanje referenduma o nezavisnosti tog ostrva, otcepljenog od Kine posle Drugog svetskog rata.

2010 - U Parizu je umro je crnogorski slikar Miodrag Dado Đurić, jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti, čija se dela nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

2011 - Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel (Henry Kenneth Russel) proslavljen po filmovima u kojima je muzika imala centralnu ulogu ("Tomi", "Čajkovski"). Režirao je i filmove "Women in Love" koji je glumici Glendi Džekson doneo Oskara, "The Devils" i "Alfred states".

2014 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, prozapadni političar sa ugledom u međunarodnim finansijskim krugovima i branitelj nezavisnosti zemlje od "ruske vojne invazije", u Parlamentu je reizabran na tu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu