Sukob policije i indijskih farmera na protestu

Nju Delhi -- Na hiljade indijskih farmera sukobilo se danas sa policijom u severnoj državi Harijana tokom zahtevajući od vlade da ukine nove poljoprivredne zakone.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Farmeri se plaše da će im ti zakoni smanjiti zaradu i dati veću moć korporacijama.

Poljoprivrednici koji su putovali ka glavnom gradu Nju Delhiju traktorima i motorima, bacili su policijske barikade u reku i bacali cigle i kamenje na policajce u blizini okruga Ambala.

Policija ih je zaustavila ispaljivanjem suzavca i vodenih topova, prenosi AP.

Nije bilo neposrednih izveštaja o povredama.

Poljoprivrednici tvrde da bi poljoprivredni zakoni, koje je parlament usvojio u septembru, mogli dovesti do toga da vlada prestane da kupuje žito po garantovanim cenama i da rezultiraju njihovim iskorišćavanjem od strane korporacija koje bi njihove useve kupovale po jeftinim cenama.

Vlada premijera Narendre Modija rekla je da su zakoni usmereni na reformu indijskog poljoprivrednog sektora davanjem farmera slobode da plasiraju svoje proizvode i jačanjem poljoprivrednog rasta putem privatnih investicija.

U poslednja dva meseca, sindikati poljoprivrednika koji nisu spremni da prihvate zakone kampovali su na autoputevima u Pandžabu i Harijani. U pokušaju da ih smiri, savezna vlada pozvala je lidere poljoprivrednika u drugu rundu pregovora 3. decembra nakon što je prva runda propala prošlog meseca, navodi AP.

Opozicione stranke i neki Modi saveznici nazvali su zakone anti-farmerskim i pro-korporacijskim.

Nekoliko dana nakon donošenja zakona, poslanica stranke Širomani Akali Dal Harsimrat Kaur podnela je ostavku na mesto ministra za preradu hrane.

Njena stranka bila je jedan od saveznika kojima Modijeva vlada najviše veruje.

Na farmere se dugo gledalo kao na srce i dušu Indije, gde poljoprivreda izdržava više od polovine od 1,3 milijarde ljudi u zemlji.

Ali poljoprivrednici su takođeđ primetili da im se ekonomski uticaj smanjuje tokom poslednje tri decenije.

Nekada su činili trećinu indijskog bruto domaćeg proizvoda, oni sada čine samo 15 odsto indijske privrede.

Poljoprivrednici se često žale da ih vlast ignoriše i održavaju česte proteste zahtevajući bolje cene useva i sistema za navodnjavanje kako bi se garantovala voda tokom sušnih perioda.

Više od polovine indijskih poljoprivrednika ima dugove, a 20.638 se ubilo 2018. i 2019. godine, navodi indijski Nacionalni biro za evidenciju kriminala.

Veruje se da mnogi faktori doprinose samoubistvima poljoprivrednika, uključujući loš prinos useva, finansijsku pustoš i nedostatak podrške zajednic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu