Šta je Lajčak pisao Hotiju?

Priština -- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC
Foto: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC

Lajčak je Hotija u pismu podsetio da je sloboda kretanja zvaničnika Beograda i Prištine predviđena sporazumima o slobodi kretanja, kao i sporazumima o zvaničnim posetama.

"EU očekuje od Kosova da i dalje radi na postizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom. To uključuje poštovanje i sprovođenje svih sporazuma postignutih do sada u dijalogu", napisao je Lajčak u pismu datiranom na 23. novembar, a u koje je Tanjug imao uvid.

U pismu, Lajčak podseća Hotija da je slobodno putovanje na teritoriju druge strane dogovoreno u Sporazumu o slobodi kretanja, dok su posebbna prravila utvrđena za osobe koje obavljaju zvanične poslove, što je utvrđeno Sporazumima o zvaničnim posetama.

"Sporazumi o zvaničnim posetama i njihovi amandmani koji su njihov sastavni deo obezbeđuju uredno rukovanje i izvršenje zvaničnih poseta. Taj sporazum zajedno sa sporazumom o Slobodi kretanja pokazali su se veoma korisni i oni predstavljaju dostignuće u radu vas i beograda, koje bi trebalo očuvati", napisao je Lajčak.

Istovremeno, on je podsetio Hotija da su oba Sporazuma obaveza dogovorena tokom dijaloga i koju moraju da poštuju obe strane - i Beograd i Priština.

"Nepoštovanje ovih sporazuma šalju veoma negativan signal o kredibilitetu Kosova kao strane u procesu dijaloga. Dodatno, njihova kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između dve strane i pojačavaju tenzije na terenu. zauzvrat to ozbiljno utiče na trenutne razgovore o budućem sveobuhvatnom sporazumu", napisao je Lajčak.

Briselski diplomata poručio je Hotiju da je njegova uloga kao premijera ključna za obezbeđivanje poštovanja tih sporazuma postugnutih tokom dijaloga od strane kosovskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu