Predsednik Azerbejdžana: Hvala Rusiji

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je pohvalio sprovođenje trilateralnog sporazuma o Nagorno-Karabahu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/VIKTOR TOLOCHKO / POOL
Foto: EPA-EFE/VIKTOR TOLOCHKO / POOL

Alijev je to rekao tokom sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom u Bakuu.

Pohvalio je i napore Rusije da se situacija stabilizuje, kao i delovanje ruskih mirovnjaka u regionu. Šojgu je u Azerbejdžan doputovao posle sastanaka sa jermenskim rukovodstvom u Jerevanu.

"Prema našem mišljenju, odredbe izjave predsednika Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije uspešno se realizuju, što još jednom pokazuje spremnost i azerbejdžanske i jermenske strane da stave tačku na dugogodišnji sukob i pređu na političko rešavanje problema“, rekao je lider Azerbejdžana.

Osim toga, Alijev je zahvalio Šojguu i Putinu „za aktivno učešće u pripremanju i usvajanju tog važnog dokumenta“.

Ruski ministar Sergej Šojgu je saopštio da nije prošlo mnogo vremena od „istorijske izjave (Rusije, Jermenije i Azerbejdžana), ali su mirovne snage već zauzele svoje pozicije, preuzeta je kontrola nad glavnim magistralama, počeo je povratak izbeglica“.

Šojgu je dodao da se režim prekida vatre u Karabahu poštuje i da je uveren da će tako biti i nadalje.

Ruska delegacija u sastavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zamenika predsednika vlade Rusije Alekseja Overčuka, ministra zdravlja Rusije Mihaila Muraška, šefice „Rospotrebnadzora“ Ane Popove danas je, nakon Jermenije, doputovala i u Baku.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu