Uzeli im teritoriju, pa kandiduju lokalitete za Unesko

Azerbejdžan je pokrenuo aktivnosti da grad Šuša i mostove Koda Afarin uvrste na Uneskovu listu svetske baštine, izjavio je danas ministar kulture Anar Karimov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/marcosborn
Foto: depositphotos/marcosborn

Šuša i srednjovekovni mostovi sa lukovima nalaze se na teritoriji koja je prešla pod kontrolu Bakua nakon sukoba u Nagorno-Karabahu, prenosi TAS.

Karimov je rekao da će međunarodnim i domaći stručnjaci koji su pozvani da posete Šušu posetiti istorijski centar grada da bi ga pregledali, nakon čega će se sastaviti dosije kandidata i predstaviti Unesku.

Prema ministru, isti posao se obavlja i u vezi sa mostovima, uz sastavljanje dosijea.

"Pre svega, mostovi Koda Afarin moraju biti stavljeni na okvirnu listu Uneska. Nakon toga, pokušaćemo zajedno sa Islamskom Republikom Iran da ih stavimo na listu svetske baštine. Zajedno, pošto se ovi mostovi nalaze na granici“, objasnio je Karimov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom primirju u Nagorno-Karabahu. Kako je rekao ruski lider, azerbejdžanske i jermenske snage zadržaće položaje koje su zauzele, dok će ruski mirovnjaci biti raspoređeni u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu