Šta ako bude podignuta optužnica protiv Tačija?

Priština -- Trenutno se najveća rasprava na Kosovu i Metohiji vodi oko toga ko će zameniti Hašima Tačija na mestu predsednika privremenih prištinskih institucija.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ukoliko Specijalna veća potvrde optužnicu pre isteka njegovog mandata, tada će predsednica parlamenta Vjosa Osmani biti imenovana da vrši tu dužnost, piše Gazeta Ekspres.

Međutim, postavlja se pitanje da li neko od kandidata ima glasove koji su potrebni za izbor u Skupštini Kosova, koliko će Osmani biti na toj funkciji i kada su novi izbori izgledni.

Najava Specijalnog suda, predloga-optužnice protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija probudila je ambicije nekih pojedinaca da zauzmu najvažniju poziciju na Kosovu.

Te ambicije koje su uzdrmale vladajuću koaliciju, kako se navodi, mogle bi da izazovu novi politički zemljotres na Kosovu, u slučaju da Specijalna veća saopšte da je potvrđena optužnica protiv Tačija, kojom je optužen za ratne zločine.

Tada će, kao što je Tači nekoliko puta istakao, odmah podneti ostavku na mesto predsednika i shodno tome, ta funkcija će ostati za vršioca dužnosti.

Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog institua, u odgovoru za Gazetu Ekspres, ocenio je kako će se postupci odvijati ako Tači podnese ostavku.

Cakoli je naveo da u slučaju da se dogodi takav scenario, onda se odmah pokreću postupci za prenos nadležnosti predsedniku Skupštine Kosova.

"U slučaju eventualne ostavke Tačija, odmah se pokreću postupci za prenos nadležnosti na predsednice skupštine, koji postaje vršilac dužnosti predsednika", objasnio je Cakoli i dodao da predsednica parlamenta vrši tu dužnost do kraja procesa izbora predsednika.

Taj rok, naveo je, može trajati do pola godine i ako novi predsednik do tada ne bude izabran, Kosovo može izaći na vanredne parlamentarne izbore.

"Predsednik će vršiti tu funkciju do kraja procesa izbora novog predsednika u skupštini. Međutim, Ustav predviđa da predsednik ne može biti u statusu vršioca dužnosti više od šest meseci. U tom roku mora biti izabran novi predsednik, u skladu sa članom 90 Ustava. U nemogućnosti izbora novog predsednika, predsednik skupštine, u svojstvu v.d. predsednika mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore, koji se moraju održati u roku od 45 dana", precizirao je Cakoli.

Ustav Kosova precizira kako se bira predsednik. Prema članu 86, predsednik se bira u Skupštini Kosova, tajnim glasanjem.

Kandidat može biti onaj ko obezbedi potpise najmanje 30 poslanika Skupštine Kosova, dok je precizirano da poslanici mogu potpisati samo za jednog kandidata za predsednika.

Za novi izbor biće potrebno dve trećine glasova svih poslanika.

"Ako nijedan kandidat ne dobije većinu od dve trećine u prva dva kruga glasanja, treće glasanje se organizuje između dva kandidata koji su na drugom glasanju dobili najveći broj glasova i kandidata koji dobije većinu glasova svih poslanika. Ako na trećem glasanju nijedan kandidat ne bude izabran za predsednika, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od 45 dana", navodi se u Ustavu, u članku koji govori o izboru predsednika.

Da se takav razvoj, u kojem bi predsednik parlamenta neko vreme vodio Kosovo u nemogućnosti izbora novog predsednika očekuje, najavljuju u Pokretu Samoopredeljenje.

Bivši glavni diplomata Kosova Gljauk Konjufca poručio je da će Osmani uskoro biti na funkciji predsednika.

"Osmani će uskoro biti vršilac dužnosti predsednika. Ako Osmani prihvati kandidaturu za predsednika, ovo je nova situacija na Kosovu. Ali, ne mislim da će Osmani dati legitimtet Hotijevoj vladu za još tri godine. Dobro je što će Osmani vršiti funkciju predsednika", ocenio je Konjufca.

Međutim, Osmani kao predsednica nije prihvaćena u svojoj bivšoj stranci. Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je da Osmani neće biti izglasana za predsednicu Kosova.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kome je njegova stranka već dala mandat da se kandiduje za tu funkciju, insistira na mestu predsednika.

Haradinaj je pretio je da će napustiti koaliciju, ako mu Demokratski savez Kosova i Socijaldemokratska inicijativa NISMA ne daju glasove potrebne za prolazak u Skupštini Kosova.

Njegovu pretnju nisu prihvatili koalicioni partneri, koji su rekli da su spremni da idu na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu