Demokratski front vratio ponuđeno ministarstvo

Podgorica -- Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ponudio je večeras koalicionim partnerima ministarska mesta.

Izvor: B92, Vijesti, Tanjug
Podeli
EPA/Boris Pejovic
EPA/Boris Pejovic

Kako prenose crnogorski mediji, Krivokapić je devet ministarskih resora i jedno potpredsedničko mesto u vladi ponudio koaliciji "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG), a platformi "Crno na bijelo" tri ministarstva i jedno potpredsedničko mesto. Preostali resori su ponuđeni koaliciji "Mir je naša nacija".

Mediji saznaju da tri koalicije nisu odgovorile na ponudu do 18 časova danas, do kada im je Krivokapić u dopisu naznačio da treba da dostave kadrovska rešenja.

Krivokapić je ZBCG ponudio mesto potpredsednika vlade koji bi se vezao za neko ministarstvo, najverovatnije Ministarstvo ekonomije.

ZBCG je ponuđeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a), te resori saobraćaja, Ministarstva prosvete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

"Ministarstvo finansija je, kao što znate, izuzeto, jer sam već ranije naglasio da želim da to bude moj izbor. U sklopu vašeg predloga, molim vas da vodite računa o sljedećim kriterijumima: rodna ravnopravnosti, regionalne zastupljenosti", navodi se u dopisu Zdravka Krivokapića upućenom Demokratskom frontu.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi predlozi budu visok kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koje se kandiduju.

Platformi "Crno na bijelo" je ponuđeno jedno potpredsedničko mesto u vladi za sektor bezbednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu.

Koaliciji "Mir je naša nacija" ponuđeno je ministarstvo pravde, kulture, održivog razvoja (drugi dio MORT-a) i preostali resori.

Demokratski front načelno prihvatio

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je večeras Tanjugu da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podeli ministarstava, koja podrazumeva da tom političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mesto potpredsednika u novoj vladi.

Podgorički portal Borba piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a).

Pokret za promene imenovaće predstavnika za potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dve važne funkcije u vladi - resor finansija i mesto Generalnog sekretara Vlade.

“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, porucili su lideri DF-a Krivokapiću.

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, retkost u političkoj praksi, žele zapravo celokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu