Hoće li Amerikancima uspeti ono što nije Rusima?

Danas ujutro trebalo bi da stupi na snagu humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov
Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov

To je navedeno u zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta i vlada dve susedne zemlje objavljenom sinoć u Vašingtonu, javlja Rojters.

Agencija dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopštila da će se ministri spoljnih poslova tih zemalja, kopredsednika grupe, sastati ponovo 29. oktobra.

Saopštenje je usledilo posle sastanka u petak američkog državnog sekretara Majka Pompea s ministrima inostranih poslova Jermenije i Azerbejdžana i sastanka kopredsedavajućih Minsk gupe.

"Tokom intenzivnih razgovora, kopredsednici i ministri spoljnih poslova razmatrali su sprovođenje hitnog humanitarnog prekida vatre, posebno načina kontrole prekida vatre i ključnih elemenata sveobuhvatnog rešenja", kaže se u saopštenju Minsk grupe.

Prethodna dva prekida vatre, postignuta uz posredovanje Rusije, nisu se održala, a obe strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu