Gde je Bajdenov plan za Srbiju?

Izborni štab demokratskog kandidata Džozefa Bajdena navodno je objavio planove njegove buduće administracije u vezi sa BiH, kao i s tzv. Kosovom i Albanijom.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images: Scott Olson / Staff
Getty Images: Scott Olson / Staff

Pročitajte još:

Bajden objavio plan za BiH

Bajden najavljuje promenu pristupa SAD kada je reč o KiM

U dokumentu "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" Bajden govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese tzv. Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost, za koju kaže da je nepovratan proces

On se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, a insistiraće i na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići.

Podsetimo, Bajden je nedavno izjavio da ne zna detalje sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali da smatra da će sporazum ojačati nezavisnost tzv. Kosova.

Sa druge strane, u "Viziji američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena", stoji da će on "zauvek biti protiv mržnje, a da će podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

U uvodnom delu dokumenta se prvo nabraja šta je Bajden učinio za BiH do sada.

Ističe se da je, kada je devedesetih godina na Balkanu izbilo nasilje, kao senator "imao ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH" i da je "uprkos širokom protivljenju intervencijama u regionu, tvrdio da SAD ne bi mogle da stoje po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama".

Razlog objavljivanja ovih dokumenata Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta vidi u komplikovanom statusu BiH i tzv. Kosova.

"Planovi za Kosovo i BiH su objavljeni, jer obe države imaju komplikovan status. Iz tog razloga je Bajdenov štab objavio stavove o ovim pitanjima i šta se od politike prema njima može očekivati kada dođe na vlast", navodi on.

Na pitanje zašto još nisu objavljeni planovi za Srbiju i ostale zemlje regiona, Milić kaže da je to zbog toga što Bajdenov štab te zemlje posmatra kao stabilne.

"Ostale države regiona oni smatraju stabilnim. Bajdenov tim smatra da bi sve te države, uključujući Srbiju, trebalo da budu deo EU i NATO. To je, po njima, najbolji način za mirenje regiona", zaključuje Milić.

Podsetimo, magazin "Vol strit internešenal" objavio je tekst o 750.000 američkih građana srpskog porekla, koji žive u ključnim i prelomnim državama po predstojeće izbore u SAD.

Oni dodaju da bi Srbi, koji nisu zaboravili Bajdenovu podršku bombardovanju Jugoslavije, upravo mogli biti odlučujući faktor na novembarskim predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu