Plenković je danas postao najmoćniji premijer u istoriji nezavisne Hrvatske

Zagreb -- Hrvatski Sabor ide na pauzu, čime premijer Anderj Plenković postaje najmoćniji čovek, piše Index.hr.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/ Francisco Seco, Pool
Tanjug/AP Photo/ Francisco Seco, Pool

Prema pisanju tog portala, zabrinjava činjenica da su Hrvatska i njeni građani ostavljeni "najmanje dve sedmice na milost i nemilost izvršne vlasti, bez ikakve parlamentarne kontrole".

Ta pauza počinje danas, navodi Indeks, time Hrvatska ostaje u rukama izvršne vlasti, vlade premijera Andreja Plenkovića i njenog političkog tela Kriznog štaba civilne zaštite, koje manje-više ima ovlašćenja za upravljanje životima građana u pandemiji koronavirusa.

Ustavni sud je s većinom od 10 prema 3 stao na stranu vlasti i potvrdio da gotovo nijedan potez Štaba nije neustavan, a predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović se radije bavi nadmudrivanjem s premijerom Plenkovićem preko Fejsbuka nego nadgledanjem usklađenosti rada državnih institucija.

"Plenković i Štab mogu baš sve bez ikakvih ometanja iz Sabora", navodi Indeks i objašnjava da prema Ustavu, najmoćnija institucija u državi bi trebao da je Sabor, ali je u praksi najmoćnija osoba premijer, čija se moć dodatno povećava ako je i predsednik najveće stranke.

Zato je premijer Plenković je, s obzirom na ovlašćenja vlade i Kriznog štaba, nedvosmisleno najmoćniji premijer u hrvatskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu