Uhapšen kum bivšeg premijera

Skoplje -- Skopska policija privela je danas Ristu Novačevskog, kuma izbeglog bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Izvor: Beta
Podeli
stevanovicigor/depositphotos
stevanovicigor/depositphotos

Oni su u istrazi kojom su njiha dvojica, sa još četiri osobe, osumnjičena za pranje novca kojim su kupili i placeve u elitnom delu Skoplja, objavili su mediji.

U slučaju nazvanom "Placevi na Vodnom", pored Gruevskog i Novačevskog, Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije za pranje novca je osumnjičilo rođaka Gruevskog i bivšeg šefa tajne policije, Sašu Mijalkova, biznismena Jordana Kamčeva, njegovu majku Ratku Kamčevu i Nenada Josifovića.

Ta šestočlana grupa je osumnjičena da je prala pare i tim novcem kupila građevinsko zemljište u elitnom delu Skoplja, u podnožju planine Vodno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je, posle vičemesečnog predistražnog postupka, "pokrenuta istraga protiv šest osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile krivično delo – pranje para i drugi prinosi od krivičnog dela" od 2006. do 2012.

To tužilaštvi je potvrdilo da je jutros uhapšen trećeosumnjičeni i da će tražiti da mu bude određen pritvor, a da je prvoosumnjičeni Gruevski nedostupan organima gonjenja, dok za ostale već postoje preventivne mere obezbeđenja u drugim krivičnim predmetima.

Kamčev, Mijalkov i Josifović zajedno su već osumnjičeni u slučaju "Imperija", ugašenog Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

"Od 2006. do 2012. prvoosumnjičeni (Gruevski), kao predsednik političke partije, deo novca koji je primio lično ili preko opštinskih komiteta partije kao donaciju za finasiranje stranke, nije prikazao kao donacije u finansijskim izveštajima partije i od tih para je prisvojio najmanje 1.300.360 evra ili 79.972.140 denara", navodi Tužilaštvo.

Od oktobra 2012. godine, do septembra 2013, piše dalje kako je preneto, taj novac pribavljen krivičnim delom pustio je u opticaj kupovinom građevinskog zemljišta na Vodnom.

Po Tužilaštvu, drugoosumnjičeni je, iako je znao da je novac pribavljen krivičnim delom, stupio u kontakt sa vlasnikom već registrovane ofšor kompanije u Belizeu i zatražio da mu dokumentacija i pečati budu stavljeni na raspolaganje.

"U julu 2912. osnovana je kćerka-firma u Skoplju, u kojoj je u dogovoru sa prvoosumnjčenim upravnik postao trećeosumnjičeni. Na račun tog pravnog lica u više navrata su u opticaj puštana sredstva pribavljena krivičnim delom. Po dogovoru o kupoprodajnoj ceni, tim novcem je trećeosumnjičeni plaćao vlasnicima zemljišta, čime je sakriven izvor para i pravi vlasnik zemlljišta ukupne površine 11.000 kvadratnih metara", objavljeno je u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu