"ZSO mora biti formirana onako kako je dogovoreno"

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras da pitanje KiM i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Kushtrim Ternava
EPA/Kushtrim Ternava

Naglasila je da je Srbija implemetirala sve dogovoreno u Briselu i poručila da Zajednica srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prišitne, mora biti formirana onako kako je dogovoreno, a ne kao NVO.

Brnabić je gostujuću na TV Pink, navela da oko ZSO nema daljeg dijaloga, te da je razočaravajuće što je EU, koja je, kako je naglasila, strateški cilj i nove vlade Srbije, dozvolila da ZSO ne bude formirana ni sedam godina od kada je dogovorena.

Kako je dodala, civilizacijska je norma i crvena linija da ako nešto ispregovarate i potpišete, to onda i implementirate.

Brnabić je naglasila da pitanje KiM ostaje par ekselans pitanje za bezbednost Srbije, kako se ne bi dogodilo "da jedan dan neko, namerno ili slučajno, provokacijom napravi situaciju da imamo oružani sukob", kao u slučaju Nagorno-Karabaha.

"To ne možemo da dozvolimo", rekla je Brnabić i ocenila da Srbija ima mnogo više da izgubi od Prištine.

"Nismo zemlja kao 2014. već zemlja koja će biti lider u Evropi po rastu, nezaposlenost je samo 7,3 odsto, prepoznati smo kao lider u digitalizaciji...zemlja smo koja ima sve jači sektor malih i srednjih preduzeća, zemlja sa jakim partnerstvima i sa sve više novih partnerstava", rekla je ona i dodala da te uspehe moramo ljubomorno da čuvamo i da balansiramo.

Priština nije uradila mnogo, kazala je Brnabić i navela da je na KiM katastrofa sa nezaposlenošću, kriminalom, korupcijom...

"Zato me plaši da političcari kada nemaju ideje posebno na ovom delu Balkana, kada nemaju ideju kako da naprave kvalitet života, oni onda dižu tenzije.Toga se plašim i zato će to biti jedan od najveći izazova u mandatu buduće vlade", zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu