"Strašan presedan"

Priština -- Curenje podataka iz Specijalnog tužilaštva u Hagu je strašan presedan, ali ne treba žuriti sa zaključcima oko kredibiliteta suda, kaže advokat Edvard Gaši.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Kushtrim Ternava
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Gaši za Kosovo online ističe da ne postoje nikakve šanse da se ospori rad Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, dodajući da svi koji su činili zločine treba da odgovaraju i snose posledice shodno svojoj krivici.

Gaši navodi da je mnogo nejasnoća oko dostave dokumenata Organizaciji ratnih veterana OVK, ali dok se ne dokaže suprotno, on ne veruje u autentičnost tih dosijea.

“Bilo bi poražavajuće ako se dokaže da su dokumenti iz suda i to bi bio skandal s obzirom na autoritet i ko stoji iza njega, a formirale su ga velike sile koje kreiraju naše živote i sudbine. Nemam razloga da sumnjam u njihovu objektivnost. Dobra je stvar što su mediji odbili da objave detalje iz tih dosijea, e sada zašto je to uradilo Udruženje veterana OVK? Najverovatnij iz straha, jer prema procenama ima 40 do 60.000 članova i mnogi od njih su kandidati za optuženičku klupu”, rekao je Gaši.

Veterani nisu trebali da se mešaju u rad tužilaštva

On naglašava da Organizacija ratnih veterana OVK nije trebalo da radi na svoju ruku i da se meša u rad tužilaštva objavljivanjem dosijea.

Gaši ukazuje da na Kosovu postoji nezadovoljstvo odredjenog broja ljudi od samog osnivanja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, ali oni ni na koji način ne mogu uraditi ništa što bi dovelo do prekida njegovog rada.

“To je pokušaj diskreditovanja suda. Zakon koji je donela Skupština Kosova bio je osporavan sa pokušajima ukidanja, međutim to nije prošlo i sada se ide zaobilaznim putem preko Udruženja vetarana OVK koje neočekivano dobija „kao dar sa neba“ dokumentaciju od nepoznate osobe”, ocenjuje Gaši.

Niko od osumnjičenih ne treba da bude nedodirljiv

Prema njegovim rečima niko od osumnjičnih ne treba da bude nedodirljiv i da se štiti političkom funkcijom u državnim institucijama.

“Čudi me da je taj sud kasno formiran. Trebalo je po istim aršinima formirati sud odmah nakon sukoba kao u slučajevima gde se sudilo političkom i vojnom rukovodstvu Srbije, Hrvatske i Bone i Hercegovine”, zaključio je Gaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu