Šarčević potvrdio: Zabranjen mi je ulazak na KiM - "bez pametnog obrazloženja"

Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, koji je krenuo na Kosovo i Metohiju kako bi prisustvovao početku školske godine, zabranjen je ulazak na KiM.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

On za Tanjug kaže da su mu zabranili ulazak na KiM bez ijednog "pametnog obrazloženja".

Dodaje da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nemaju veze sa obrazovanjem.

"Već četvrti put dobijam zabranu ulasku na teritoriju Kosova i Metohije od strane administracije u Prištini. I pored toga što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju to dogovorila i što je šef mog kabineta već dole, pre sat vremena su mi javili da to ne mogu da odobre i to bez ijednog pametnog obrazloženja", naveo je Šarčević.

Ministar kaže da je njegova poseta južnoj pokrajini od značaja posebno u uslovima pandemije i posle Vašingtonskog sporazuma kada bi trebalo da se pređe u fazu priznavanja diploma između Srbije i kosovske administracije.

"Nije mi jasno sa kim će oni to da rade. Ccetiri puta sam pušten, a četiri nisam. Meni je jako važno da dole budem prisutan jer preko obrazovanja je Republika Srbija najvidljivija na Kosovu i Metohiji", ističe Šarčević.

Kako kaže, ako su hteli da pošalju političku poruku zabranom ministru obrazovanja, onda su poslali jasnu poruku da ne žele dobru saradnju i odnos.

"Ovo je toliko necivilizovano, neobjašnjivo, da je stvar krajnjeg bezobrazluka. Gde ima bolje saradnje nego u oblasti obrazovanja i nauke. To su mostovi koji spajaju i građane i omladinu", navodi Šarčević.

Dodaje da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložila prigovor i određenim ambasadama i Delegaciji EU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 224 idi na stranu