Hisni Gucati u četvrtak u sudnici

Hag -- Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati u četvrtak će biti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi izjašnjavanja o krivici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com
Foto: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com

On će se izjašnjavati o krivici povodom sumnji za zastrašivanje svedoka, najavljeno je danas iz te institucije sa sedištem u Hagu.

Gucati je prošle sedmice uhapšen na Kosovu po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka i prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća.

U saopštenju Specijalizovanih veća precizira se da je sednica na kojoj će se prvi put pojaviti Gucati pred sudijom za prethodni postupak javna, te da može da se prati preko sajta suda s neznatnim zakašnjenjem.

Na sednici bi sudija trebalo da Gucatiju predstavi nalog za hapšenje kojim se tereti za pokušaj krivičnog dela zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, a potom da ga pozove da se odmah ili u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Konkretno, u nalogu za hapšenje navodi se da je Gucati držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra, gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije intervenisao kada je osumnjičeni Nasim Haradinaj imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, da bi ih odgovorili od svedočenja ili nagovorili na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.
Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specijalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto kasnije istog dana uhapšen je i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK, nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Haradinaj se danas po podne izjašnjava pred sudijom za prethodni postupak o krivici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu