Haradinaj: Ne priznajem ovaj sud

Potpredsednika Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj, osumjničen za zastrašivanje svedoka, izjavio je danas da ne priznaje Specijalizovana veća Kosova za sud.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija: EPA/VALDRIN XHEMAJ

On se tvrdio da im je mandat istekao u avgustu ove godine, a njegov branilac je tražio da bude odmah pušten iz pritvora.

"Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Verujem da je u avgustu već istekao rok od pet godina za mandat ovog suda", rekao je Haradinaj sudiji za prethodni postupak na sedinici na koj je upoznat sa razlozima za hapšenje.

On je napomenuoo da je Udruženje prikupilo više do 10.000 potpisa gradjana Kosova koji se protive tom sudu.

"Za ovaj sud krivimo političare naše zemlje koji su zbog svojih džepova dozvolili da se on osnuje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu, naveo je Haradinaj pošto mu je sudija dozvolio da se slobodno obrati bez izjašnjenja o krivici.

Prethodno je na sednici Specijalizovano tužilaštvo Kosova saopštilo da ubrzano radi na tome da optužnica protiv potpredsednika Haradinaja bude podneta u najkraćem mogućem roku.

Sa druge strane, Haradinajev branilac, holadnski advokat Van Martens, naveo je da je odbrana od suda podneskom tražila da odmah odbaci sve optužbe protiv njega i da ga pusti iz pritvora. Martnes je ukazao da se Haradinaj ne tereti za ratne zločine, zbog kojih krivičnih dela je osnovan taj sud, te da ovaj sud nije nadležan da ga procesuira.

Tužilaštvo je ukazalao da pre podizanja optužnice, predstoji niz istražnih koraka koji se sada preduzimaju. "Sada smo u postupku prikupljanja informacija od brojnih svedoka koji su našoj kancelariji preneli da se osećaju uplašeno, zbog čega je Haradinaj i uhapšen. Obavezujemo se da će ovaj postupak biti ekspeditivan i brz", rekla je pomoćnica tužioca Džeka Smita. Haradinaj nije imao primedbe na tretman prilikom hapšenja i boravak u pritvoru, napominjući da "ne prihvata hapšenje".

Na pitanje sudije koje mu je zanimanje, odgovorio je da je pravnik i da vodi upravu za snabdevanje vodom u opštini Glodjan, a trenutno je i potpredsednik veterana OVK.

Rekao je takodje da mu je albanski jezik, ali da razume i druge jezike. Sudija je upozorio da je ovo prvo pojavljivanje pred sudom, a ne sudjenje jer Haradinaj nije optužen, te da je svrha ove sednice da utvrdi da li je osumnjičeni obavešten zašto je uhapšen i da ima pravo na branioca.

Pravo na osporavanje hapšenja Haradinaj će, prema rečima sudije, imati u narednom periodu. Haradinaj je na pitanje sudije da li se čuo sa porodicom, rekao da je njegova porodica za to saznala iz medija, a da je one uspeo da se čuje sa njima četri dana kasnije, odnosno sinoć.

"Nije mi ranije pružena prilika za kontakt, pošto su brojevi telefona bili u mom telefonskom aparatu koji je zaplenjen prilikom hapšenja, pa tražio sam da pokupe brojeve iz mog telefonskog aparata", rekao je Haradinaj, napominjući da smatra da to nije bilo namerno, već da jednostavno nije moglo pre. Sudija je objasnio Haradinaju da on ne može da se brani sam jer se nalazi u pritvoru, kao i da ima pravo da mu sud postavi branioca po službenoj dužnosti, ukoliko nema novca za angažovanog advokata.

Haradinaj je u sudnici sedeo sa maskom na licu, a pored njega i sudije za prethodni postupak tu su bili i predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, predstavnici sekretarijata i njegov branilac Vans Martens, advokat iz Holandije.

Na sednicu je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak. U nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takodje imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva. Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka. U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije stog uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu. Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima. Privodjenje Gucatija sudiji za prethodni postupak zakazano je za četvrtak. (Kraj) mlj/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu