Ko je pripremljeniji za rat - jedna strana ima drastično više vojnika; "Upotrebljeni turski avioni"

Svi parametri vojne sposobnosti i opremljenosti pokazuju da je Azerbejdžan pripremljeniji na sukob sa Jermenijom koji je izbio zbog oblasti Nagorno-Karabah.

Izvor: B92, T.K.
Podeli
Foto: Tanjug/Armenian's Defense Ministry via AP
Foto: Tanjug/Armenian's Defense Ministry via AP

Pročitajte još:

I druga strana proglasila ratno stanje - sukobi traju satima, broje se mrtvi VIDEO/FOTO

To pokazuju podaci sajta globalfirepower.

Što se tiče ljudstva, Jermenija ima 1.696.085 spremnih, dok Azerbejdžan raspolaže sa čak 5.042.346 dostupnog ljudstva za ratovanje.

Aktivnog vojnog osoblja Jermenija ima 45.000, a u rezervi 200.000, dok Azerbejdžan ima čak 126.000 aktivnih pripadnika i 300.000 u rezervi.

I budžeti dve armije pokazuju nesrazmernost sukobljenih snaga, Jermenija raspolaže sa 1.385.000.000 američkih dolara, dok je budžet azerbejdžanske vojske 2.805.000.000 dolara.

Azerbejdžan ima višestruko više aviona, 147 i 88 helikoptera, dok Jermenija raspolaže sa 64 aviona i 37 helikoptera.

Borbenih tenkova Jermenija ima 110, a Azerbejdžan 570.

Podsetimo, sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, oblasti u kojoj većinu čine Jermeni, a koja je proglasila otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Region Nagorno-Karabah saopštio je danas da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

Poginulo 200 azerbejdžanskih i 17 jermenskih vojnika

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika,dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

Prethodno je saopšteno da je Vlada Jermenije proglasila ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Ubrzo zatim je i Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Istovremeno, Jermenija je objavila opštu mobilizaciju.

"Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu “, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Sirijski borci umešani u sukob?

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da proverava izveštaje o tome da se borci iz Sirije navodno bore na strani Azerbejdžana u sukobu sa snagama samoproglašene autonomne oblasti Nagorno Karabaha s većinskim jermenskim stanovništvom.

Kako prenosi Rojters, Hikmet Hajijev, spoljnopolitički saradnik azerbejdžanskog predsednika, odbacio je takve navode koje je iznela Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Hajijev je rekao da su takvi izveštaji "besmislica".

Korišćeni turski avioni

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Arutjunjan je takođe naveo i da je tokom napada desetine jermenskih vojnika poginuli, a pored toga, poginuli su i civili.

"Desetine vojnika je poginulo, na desetine je ranjeno. Povređeni su i civili, a i među građanima ima ubijenih“, rekao je predsednik tokom obraćanja javnosti.

Što se tiče situacije na terenu, Arutjunjan je konstatovao da su pojedini položaji izgubljeni i to uglavnom na južnom krilu i u pravcu grada Tališ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu