Srbija sprema tim za EU?

Beograd -- Jedan od zadataka nove vlade najverovatnije će biti i promena akcionih planova za razna poglavlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, pišu mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
lightsource/depositphotos
lightsource/depositphotos

Kao razlog se navodi to što je Srbija pristala da nastavi pregovarački proces po novoj metodologiji koja nameće i nove rokove i drugačije korake na ovom putu. To podrazumeva da će Srbija biti bliža Briselu čim zatvori tzv. klastere tematski povezanih poglavlja, navode Novosti.

Među zamerkama Evropske komisije bilo je i to što se nismo držali unapred određenih rokova za sprovođenje reformi, uglavom iz oblasti vladavine prava. Stoga će sada biti stavljeni realniji datumi do kojih možemo da ispunimo sve zadatke.

Takođe, čuju se zahtevi da nova vlada ponovo uspostavi pregovarački tim sa EU, a kako bi se proces pregovora uspešno vodio i završio bar 2025., kako je planirano strategijom proširenja Unije na Zapadni Balkan.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), skup nevladinih organizacija koje prate evrointegracije, očekuje da prioritet nove Vlade Srbije bude članstvo Srbije u EU.

"Očekujemo od novog premijera da u ekspozeu eksplicitno navede kao ključni nacionalni interes buduće članstvo Srbije u EU i da kroz tu prizmu i taj ključni nacionalni interes predloži sve ostale mere i politike vlade", poručila je koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović.

Ona je dodala da je 2020. prva godina u kojoj Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, a da Nemačka, koja predsedava EU u drugoj polovini ove godine, ima vrlo visoka očekivanja od Srbije u oblasti vladavine prava i političkih kriterijuma. Srbija je do sada otvorila 18 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu