Evropski parlament zabrinut zbog vladavine prava u Poljskoj

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas rezoluciju, kojom se osuđuje kršenje vladavine prava i diskriminacija LBGTI populacije u Poljskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Adam Berry
Getty Images/Adam Berry

U rezoluciji, za koju je glasalo 513 poslanika, dok je 148 bilo protiv, a 33 uzdržana, izražava se zabrinutost zbog zakonodavnog i izbornog sistema, nezavisnosti pravosuđa i osnovnih prava u Poljskoj.

Protiv Poljske je 2017. godine pokrenut postupak u okviru člana 7 Ugovora o Evropskoj uniji, koji teoretski može da dovede do oduzimanja prava glasa u Savetu EU.

Poslanici su se u rezoluciji požalili da taj proces ne napreduje, ocenivši da se "situacija znatno pogoršala" nakon pokretanja toga postupka.

Izvestilac EP Huan Fernando Lopes Agilar, socijalista iz Španije, rekao je da je poljska vlada zaboravila da demokratija nije vladavina većine, nego poštovanje zakona EU, pluralizam, pravo na neslaganje i zaštita manjina.

"Parlament je izglasao nekoliko rezolucija o tome, Komisija je pokrenula četiri postupka zbog kršenja prava EU-a, ali poljske vlasti i dalje odbijaju da poštuju evropske vrednosti i nastavljaju s nepoštovanjem evropskog pravnog poretka. Krajnje je vreme da Savet zaključi postupak iz člana 7. na smislen način", ocenio je on.

U rezoluciji poslanici navode da su zabrinuti zbog ustavnih promena koje se preduzimaju od 2015. godine, ubrzanih zakonodavnih procedura i organizacije izbora tokom vanrednih okolnosti zbog pandemije Kovida-19, prenosi Hina.

Zabrinuti su i zbog velikih promena u pravosudnom sustavu, koje su išle u pravcu smanjenja nezavisnosti pravosuđa, zbog situacije sa slobodom izražavanja, slobode medija i pluralizma, akademskih sloboda, prava na okupljanje i udruživanje i zbog stigmatizacije nevladinih udruženja.

Takođe se osuđuje "de facto kriminalizacija seksualnog obrazovanja i drastičnog smanjenja prava na abortus, govor mržnje, javna diskriminacija, nasilje prema ženama i netolerantno ponašanje prema ranjivim skupinama".

Izražava se duboko žaljenje zbog nedavnog masovnog hapšenja 48 LGBTI aktivista i zbog zvaničnog stava Poljske biskupske konferencije u pogledu tretmana za prevaspitanje homoseksualnih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu