Upozoreni Emirati

Iranska Revolucionarna garda upozorila je danas Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), nakon objavljivanja istorijskog sporazuma s Izraelom

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
Ilustracija: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Nakon sporazuma o uspostavljenju diplomatskih odnosa, upozoreni su da ih čeka "opasna budućnost".

UAE su prva zemlja Zaliva koja je to učinila i treća arapska zemlja koja je normalizovala odnose s Izraelom, najvećim regionalnim neprijateljem Irana.

Iranska garda je sporazum označila "sramotnim" i "đavolskom akcijom" koju su potpisale SAD, objavljeno je na njenom vebsajtu Sepah njuz (Sepah News).

Takođe je navedeno da će sporazum s Izraelom unazaditi američki uticaj na Bliskom istoku i doneti "opasnu budućnost" Vladi Emirata.

I predsednik Irana Hasan Rohani je osudio potez Emirata i u obraćanju preko televizije upozorio da je ta zemlja napravila "ogromnu grešku" postizanjem sporazuma o normalizaciji veza s Izraelom.

Rohani je skrenuo pažnju zemlji Zaliva da ne dozvoli da se Izrael ima "uporište u regionu".

Ministar spoljih poslova Irana Muhamed Zarif označio je, tokom posete Libanu u petak, sporazum bolnom izdajom arapskih i drugih zemalja u regionu.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je u četvrtak da su se UAE i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se suspenduju planovi o aneksiji okupirane zemlje na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

UAE su svoju kontroverznu odluku predstavili kao način za ohrabrenje mirovnih napora i skidanje sa dnevnog reda planiranu izraelsku aneksiju delova Zapadne obale.

Međutim, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ubrzo posle objavljivanja sporazuma rekao da je pauza u aneksiji "privremena".

Tramp je predstavio sporazum kojem su posredovale SAD kao veliko diplomatsko dostignuće i rekao da očekuje da tako postupe i druge arapske i muslimanske zemlje.

Izrael je u tišini negovao veze sa Emiratima i drugim zemljama Zaliva nekoliko godina i delio sa njima brigu zbog postupaka zajedničkog neprijatelja Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu