Sukobi unutar koalicije i inicijativa za svrgavanje - ima li Hotijeva vlada razloga za brigu?

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Neslaganja između partnera u vladi ne vide se kao razlozi koji bi mogli dovesti do raspada koalicije, a čak se ni inicijativa Pokreta Samoopredeljenje za predlog o nepoverenju ne smatra opasnom po vladu Avdulaha Hotija, piše Koha.

Potpredsednica kosovske vlade Aljbuljena Baljaj Haljimaj iz redova Socijaldemokratkse inicijative NISMA istkla je da veruju vladajućem partneru i da bi se u suprotnom, pridružili inicijativi i predlogu o nepoverenju.

"Imamo dobru saradnju do sada, bez velikih neslaganja. Onog trenutka kada ne budemo verovali našem partneru, onda možemo opozvati poverenje koje smo dali, ali mi ćemo to učiniti glasanjem, a ne izjavama", poručila je Baljaj Haljimaj.

Politički analitičar Fitim Saljihu ocenio je da su dugotrajni sukobi koji ne vode ka konkretnim koracima za zbacivanje vlade, samo igra.

"U početku je moglo biti opasno. Međutim, kada već više od mesec dana traju sukobi bez konkretnih koraka ka svrgavanju vlade od strane bilo koje stranke koalicije, onda to više liči na igru. To je samo u svrhu ponovnog uspostavljanja ravnoteže unutar vladajuće koalicije, jer svako misli da zaslužuje više od onoga što trenutno ima", naveo je Saljihu.

Politički analitičar Krenar Šalja istakao je da razlike između partnera pokazuju nedostatak unutrašnje kohezije tokom vladavine.

"To govori o unutrašnjoj koheziji vlade. To pokazuje da je ova vlada plod nekih okolnosti i straha od dobrog upravljanja. Mislim da je dobro upravljanje uplašilo stare stranke", rekao je Šalja.

Pokret Samoopredeljnje početkom avgusta predstavio je inicijativu za potpisivanje zahteva za pokretanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija.

Razlog za to, kako su naveli, su sukobi između vladajućih partnera, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu