Britanci žure da se vrate kući, Francuska preti: Uzvratićemo istim merama

London -- Britanski turisti koji letuju u Francuskoj danas se spremaju da se brzo vrate kućama kako bi izbegli obaveznu samoizolaziju od 14 dana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Tu meru uvela je britanska Vlada za sve koji dolaze iz Francuske zbog naglog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Britanska vlada saopštila je kasno sinoć da skida Francusku sa liste država oslobođenih obaveznog karantina, što remeti planove stotinama hiljada ljudi koji su planirali da zbog letovanja pređu Lamanš.

Francuska vlada je upozorila da će ova odluka dovesti do recipročnih mera, što će se dodatno odraziti na turizam u trenutku kada ta industrijska grana pokušava da se oporavi od ekonomskog šoka izazvanog pandemijom korona virusa.

Britanska vlada insistira na tome da je morala da donese takvu odluku zbog porasta broja infekcija za 66 odsto u Francuskoj prošle nedelje.

Holandija, Malta, Monako i karipska ostrva Arube i Kejkos takođe su dodate na listu obaveznog karantina iz istog razloga.

Karantin će biti obavezan za sve koji se u subotu posle 4 sata po lokalnom vremenu vrate u Veliku Britaniju, što je nateralo mnoge Britance da se vrate ranije.

Britanski ministar saobraćaja Grent Šaps rekao je da odluka ne bi trebalo da predstavlja veliko iznenađenje s obzirom na to da je vlada saopštila da će redovno pratiti stopu zaraze prilikom procene svoje liste sigurnih zemalja.

Od glavnih mediteranskih odredišta, sigurnom se još smatraju samo Grčka, Italija i Turska.

Francuska je druga najpopularnija destinacija za odmor britanskih turista posle Španije, koja je prošlog meseca stavljena na listu obaveznog karantina.

Turističke kompanije pozivaju sve koji razmišljaju o brzom povratku kući da provere da li će to moći da urade, s obzirom na iznenadnu veliku zainteresovanost.

Svi koji žele da se vrate vozom videće da su njihove mogućnosti ograničene. Kompanija Eurostar, čiji vozovi povezuju London i Pariz, saopštila je da ima samo dva mesta za danas posle podne, dok Getlink, kompanija koja upravlja Eurotunelom između Francuske i Velike Britanije za prevoz automobila, kaže da nema više mesta za povratak pre nego što mere karantina stupe na snagu - čak i posle povećanja kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu