Tramp će tražiti "istorijski dogovor" Beograda i Prištine?

Američki specijalni predstavnik za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel najavio je da će se Kosovo i Srbija sastati 2. septembra u Beloj kući.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: EPA/   Oliver Contreras / POOL
Ilustracija: EPA/ Oliver Contreras / POOL

Najava dolazi manje od 24 sata nakon postizanja istorijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pitanje koje se postavlja jeste da li će "Donald Tramp uspeti da ubedi Kosovo i Srbiju da tada i potpišu sporazum koji bi obe strane odveo ka potpunoj normalizaciji odnosa", piše Gazeta ekspres.

Ovaj medij podseća i da se u zajedničkom pismu, koje su Izrael i Emirati izdali nakon postizanja sporazuma, navodi da su se te dve države dogovorile o punoj normalizaciji odnosa.

Sporazum potpisan između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, posredovan od američkog predsednika, sličan je sporazumu koji namerava da postigne Ričard Grenel između Kosova i Srbije, koji se u potpunosti sastoji od elemenata koji se odnose na ekonomski razvoj. Ali sporazum je takođe obeležio priznanje Izraela od Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je čini trećom arapskom državom koja je priznala Izrael.

"Delegacije iz Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastaće se u narednim danima kako bi potpisali bilateralne sporazume koji se odnose na investicije, turizam, direktne letove, bezbednost, telekomunikacije, tehnologiju, zdravstvo, kulturu, životnu sredinu i uspostavljanje ambasada u dve zemlje", kaže se u zajedničkom pismu.

Gazeta navodi da je Trampova administracija imala sličan pristup u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije. Uz Grenelovo posredovanje, do sada su kosovska i srpska strana potpisale tri sporazuma koji se odnose na izgradnju auto-puta, železnice i pokretanje direktne avio-linije Priština-Beograd.

Prištinski list postavlja pitanje i da li će Donald Tramp uspeti da ubedi Kosovo i Srbiju na sastanku 2. septembra da potpišu sporazum koji bi obe strane vodio ka potpunoj normalizaciji odnosa.

Ove inicijative republikanskog predsednika u potrazi za istorijskim sporazumima i pobedama u spoljnoj politici stižu uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i trke u kojoj će se Tramp suočiti sa Džoom Bajdenom.

Poznavaoci svetske politike, kada su govorili o pokušaju Trampove administracije da postigne sporazum između Kosova i Srbije, rekli su da američki predsednik želi takav epilog kao trofej koji će mu poslužiti za novembarske izbore, piše Gazeta.

Ostaje da se vidi ko je pozvan da prisustvuje sastanku u Vašingtonu 2. septembra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u Vašington posle ubedljive pobede na poslednjim izborima u Srbiji, dok politički faktor na Kosovu i dalje ostaje neujedinjen.

Gazeta podseća da premijer Kosova Avdulah Hoti još nije postigao pun konsenzus sa opozicionim strankama, DPK i PS, dok koaliciju koju predvodi u Skupštini podržava samo prosta većina. Hoti je zajedno sa koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, neprekidno ulagao napore kroz sastanke kako bi stvorio veće jedinstvo u pogledu procesa dijaloga sa Srbijom.

Tok procesa dijaloga uz posredovanje Sjedinjenih Država, potpuno je promenjen najavom Haškog specijalnog tužilaštva za optužnicu protiv Hašima Tačija, tačno na dan kada je on bio u avionu za Vašington za sastanak 27. juna .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu