Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore, Albanci provociraju na terenu VIDEO

Srbija nije u poziciji da odbija razgovore, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave Grenela da će sastanak održati 2. septembra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Georgi LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/ Georgi LICOVSKI

Pročiajte još:

Grenel objavio datum sastanka Beograda i Prištine u Beloj kući

"Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore. Zašto je Grenel upotrebio termin 'pregovori', to je pitanje za njega. U razgovorima učestvujemo, teme su ekonomske, to je važno za nas i to su dobre teme", kaže Vučić.

"Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je Vučić.

Iz ugla Amerikanaca u pregovorima učestvuju dve nezavisne države, kaže Vučić, a tako nas posmatra i Brisel.

"Nemačka je toliko nadmoćna u EU", dodaje.

Albanci na pregovore dolaze iz više razloga, kaže Vučić.

Vučić upozorava na mogućnost da kosovski Albanci provociraju na terenu, poput današnjeg upada na posed manastira Dečani.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rešenja bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Podsetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.

„Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put, i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koje unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu“, podvukao je on.

Srbija naoružavanjem želi da postigne mir, kaže on.

Upitan kako komentariše to što su i Albanci nabavili bespilotne letelice kakve imaju SAD, Vučić je gostujući na TV Pink rekao da one nisu baš slične onima koje smo mi nabavili, pošto su njihove izviđačke, a naše borbeno-izviđačke, kao i da je Albanija samo poručila te letelice, koje će da stignu tek do kraja 2022. godine.

"A šta ćemo mi tek da imamo do kraja 2022. godine... Ljudi ne treba da brinu. Ali ne naoružavamo se da bi bilo koga napadali i da bi sa nekim ratovali već da bi sačuvali mir i stabilnost i spokojstvo svojih ljudi", naveo je Vučić.

Kaže da žene u Srbiji to dobro razumeju, da ne treba da brinu za svoje sinove, muževe i očeve.

Vučić ističe da se Srbija ne priprema da napada nekog, već da bi sprečila agresiju na našu zemlju, jer će to mnogo teže pasti nekom na pamet ako smo dobro naoružani.

Dodaje da je 1999. godine bilo mnogo lakše doneti odluku da se Srbja napadne, jer je bila razorena ekonomija i imali smo zastarelo naoružanje, koje je ipak obaralo njihove avione.

"Srbija je danas mnogo ozbiljnije naoružana i tek će da bude, to je rezultat ubrzanog ekonomskog rasta i pametne politike koju smo izabrali", naglasio je Vučić.

Kaže i da kosovska strana ima visoku regrutnu moć, da ima jednu celu generaciju više od nas - jer su mnogo mlađi, a to jesu naši problemi.

"Zato demografija ostaje jedan od ključnih problema. Najviše dece imamo u siromašnim sredinama", objašnjava.

Kako dalje navodi, ekonomija je ključna tem, i razgovor na tu temu je u interesu obe strane.

"Lakša trgovina, lakši protok ljudi, ono što smo pričali - železničke linije", navodi.

"Kriv sam..."

Povodom napada na njega Vučić kaže da to mora da postoji.

"Jedni me napadaju zato što ne potpisujem da je Kosovo nezavisno, drugi me napadaju jer misle da ću nešto da uradim", istakao je Vučić i dodao:

"Kriv sam za mere. Kada ukidam iste, kada kažete da nema vakcine, kada kažete dobićete prvi i za to, kada kažemo iz Kine, neće iz Kine, a onda iz Rusije, nećemo iz Rusije... Kada igraju Zvezda i Partizan, ako Zvezda pobedi - Vučić namestio. Svi se nasmeju i ovde u studiju jer znaju da je istina".

Govoreći o izjavama Marinike Tepić o Telekomu, predsednik Vučić je rekao da je ta firma akcionarsko društvo u kom država Srbija ima većinski udeo.

Vučić je rekao da je Srbija sa Telekomom drugi partner u BiH i prvi u Crnoj Gori.

"Onda mi nađete političare koji napadaju Telekom... Ja nemam dinara od Telekoma, niti imam veze sa tom kompanijom, ali predsednik stranke Marinike Tepić je uzeo 30 miliona evra od Telekom", kazao je Vučić misleći na predsednika SSP Dragana Đilasa.

Vučić je rekao da danas, pošto im Telekom smeta, jer je sve jači, a ne slabiji, govore neistine.

"Da radite za tajkune protiv svoje države - to su neverovatne stvari koje pokazuju neodgovornost i takvu neozbiljnost da sam time šokiran", izjavio je Vučić.

Vučić kaže da ne bi znali da ponove suštinu priče i suštinu napada na Krušik.

Dodaje da su (pojedini iz opozicije) nakon "Idiotskih ideja" o bojkotu izbora, prešli na ideju bojkota Telekoma.

Gostujući na Pinku nije želeo da komentariše dešavanja u opoziciji.

Hrvatski mediji

"Vi ste na početku govorili da dolaze napadi sa istoka i zapada. Kad vodite zemlju koja je nezavisna, bićete uvek pod pritiskom velikih. Pod pritiskom su i veći od nas, a ne jedna mala Srbija", odgovara na pitanje kako komentariše pisanja hrtvatskih medija o njemu i njihovu, kako se navodi, podršku opozicji.

Kako navodi, misli da je logično da se drugi ne raduju zbog naših dobrih ekonomskih uspeha.

"Oni bi voleli da Srbija bude jednako slaba i neuspešna kao što je bila 2010. godine. Da ima nedovoljno snažnu vojsku, da trčimo sa jednog na drugo mesto da se izvinjamo i da ne pominjemo svoje žrtve", kaže.

Protest u Beogradu

Kaže da se u Beogradu proteklih godina protestovalo nezakonito, a nijedan protest nije bio prijavljen. Tada policija nije reagovala, kao ni na poslednjim protestima dok se nije upalo u zaštićeni objekat.

"Policija je došla tek kada su banditi upali u Skupštinu. Tek tada se pojavljuje policija i uspostavlja javni red i mir", kaže.

Objašnjava i da su demonstranti gađali policiju, ali i da će svi iz policije koji su upotrebili prekomernu silu odgovarati.

"Taj što ga gađa, gađa ga jer zna da uvaj mora da se uzdrži. To hrabri i časni ne rade", kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu