"Iskoreniti, iskoreniti, iskoreniti"

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus pozvao je danas vlade i građane da učine sve da iskorene prenos novog koronavirusa.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/MAST IRHAM
Ilustracija: EPA-EFE/MAST IRHAM

Zaraženo je više od dvadeset miliona ljudi a 750.000 je umrlo.

"Ove nedelje ćemo dostići 20 miliona registrovanih slučajeva kovida 19 i 750.000 mrlih, iza tih statistika je mnogo bola i patnji", rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije na onlajn konferenciji za novinare.

"Mnogi od vas su u žalosti, ovo je težak trenutak za svet. Ali hoću da budem jasan, ima zračaka nade.. nikad nije kasno da se preokrene epidemija, ali za to zvaničnici treba da se mobilizuju da deluju a građani da usvoje nove mere", rekao je on.

On je rekao da je njegova poruka jasna - iskoreniti, iskoreniti, iskoreniti virus.

"Ako efikasno iskorenimo virus, možemo potpuno bezbedno otvoriti društvo", rekao je on i naveo nekoliko zemalja u kojima su napori dali rezultate.

Rekao je da su neke zemlje u regionu Mekonga, Novi Zeland, Ruanda i jedan broj ostrvskih zemalja Kariba i Pacifika bile u stanju vrlo brzo da iskorene virus.

Novi Zeland, koji je juče prešao granicu od 100 dana bez ijednog novozaraženog virusom, smatra se kao svetski primer, rekao je generalni direktor SZO.

On je takođe pohvalio napredak Ruande koja ima kombinaciju jakog rukovodstva, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, dobro podržavane zdravstvene radnike i jasne komunikacije po pitanju javnog zdravlja.

Pohvalio je i brzo delovanje nekih evropskih zemalja kao što je Velika Britanija koja je pojačala izolaciju određenih zona na severu Engleske ili Francusku, koja je uvela nošenje maski na otvorenom na vrlo posećenim mestima u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu