"Priština je znala za vežbu Kfora i Vojske Srbije"

Priština -- Žustra reakcija kosovskih političara zbog ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, kaže analitičar Beljuj Bećaj.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kosovski političari i mediji oštro osuđuju ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo u zajedničkoj patroli sa Kforom, prenosi Kosovo onlajn.

Analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da bi namerni ulazak Srpske Vojske na teritoriju Kosova značio želju za prekidom dijaloga sa srpske strane.

"Ukoliko je to namerno urađeno sa srpske strane, onda Srbija želi da se polako deaktivira nastavak dijaloga iz njima poznatih razloga, ali ukoliko se ulazak desio usled nekih drugih okolnosti, slučajno, to se može prevazići uz izvinjenje, i da se nastavi tok dijaloga bez ozbiljnih talasanja", rekao je Bećaj u telefonskoj izjavi za Radio Kosova i Metohije..

Sa druge strane, analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Priština bila obaveštena o vežbi Kfora i Vojske Srbije, pa na reakciju medija i političara gleda kao na političko nepoverenje.

"Reakciju unutar albanskih medija tumačim kao političko nepoverenje i namernu dramatizaciju ulaska Žandarmerije, iako je Kurtijeva vlada bila obaveštena. Posledice će se još uvek pratiti i ja sada očekujem novo interesovanje iz Rusije. Mislim da je dobro što je vežba urađena i da je reakcija albanskih političara i medija očekivana, ali da to nije razlog da Beograd odustane od saradnje sa Kforom", naveo je Janjić za Radio KiM.

Komandant Kfora italijanski general Mikele Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu