Istraga protiv Bojkova: Izdaja?

Bugarsko specijalno tužilaštvo je pokrenulo novu istragu protiv kockarskog mogula Vasila Bojkova u vezi sa učešćem u kriminalnom udruživanju

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Jan Pietruszka
Ilustracija: Deposit photos/Jan Pietruszka

Sumnjiči se za udruživanje s novinarima i političarima u cilju činjenja dela protiv zemlje, kako je navedeno u saopštenju.

Za izdaju je zaprećeno 10 do 20 godina zatvora, doživotna zatvorska kazna ili doživotni zatvor bez zamene drugom kaznom.

Ranije danas, portparolka generalnog tužioca Sika Mileva izjavila je da će nova istraga razjasniti veze između strana optuženih za organizovani kriminal, novinara i političara.

Što se tiče nove istrage, tužilaštvo je objavilo javne transkripte četiri prisluškivana telefonska razgovora vođena u junu i julu 2020. između Bojkova i novinara Ognjana Stefanova, kao i između Bojkova i Aleksandra Paunova, lidera Bugarske komunističke partije.

Iz traskripta se vidi da Bojkov organizuje i finansira antikorupcijske proteste koji se svakodnevno održavaju širom zemlje od prošlog četvrtka sa zahtevima za ostavku premijera Bojka Borisova, njegove vlade i državnog tužioca Ivana Geševa.

Bojkov je rekao da je njegov jedini cilj da skloni, kako je rekao, huntu sa vlasti i svrgne i Borisova i ministra finansija Vladislava Goranova.

Protiv Bojkova već je podignuto 18 optužnica za utaju više od 700 miliona leva u naknadama za kockanje, pranje novca, iznuđivanje, podmićivanje, ubistva, podsticanje ubistva, pokušaj silovanja, vođenje organizovane kriminalne grupe od 2014. godine, trgovanje uticajem i nezakonito posedovanje kulturnih dobara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu